• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova knjiga Žarka Lauševića...USKORO

Treće književno delo poznatog glumca uskoro će ugledati svetlost dana.

 Žarko Laušević nova knjiga "Sve prođe, pa i doživotna" Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Memoarska proza pod nazivom "Sve prode, pa i doživotna" bice predstavljena publici 18. decembra u Akademiji 28, u Beogradu.

Nakon dva bestselera "Godina prode, dan nikada" i "Druga knjiga", Lauševic ce predstaviti potresno i intimno štivo  koje ce svakog citaoca podstaci na razmišljanje, ali i na suze.

Lauševic u vecem delu knjige opisuje svoj boravak u Kazneno-popravnom zavodu Zabela kraj Požarevca. Predgovor za knjigu je napisala Vida Ognjenovic.

Evo i odlomka iz predgovora.

Na stranicama nove knjige Žarka Lauševica: "Sve prode, pa i doživotna" nalazimo bespoštedno strogo vodene i dosledno beležene razgovore sa samim sobom. Te Lauševiceve, do surovosti precizne vivisekcije sopstvene pozicije u dosudenoj krivici, autenticnom misaonom oštrinom i smelim zahvatima u samo srce cinjenica, cine ovu knjigu izuzetnom. Njena snaga je u tome što je bez bolecivosti, što ne zamagljuje, ne mami sažaljenje, ne pozira, vec razotkriva i ne uzmice pred suocavanjem. Zbog tog sasvim neobicnog au- torskog stava, ova bi dnevnicka knjiga, verujem, prošla i najstrožiji izbor za listu vrhunskih u svojoj književnoj vrsti...

Dok slika ikonu za rukovodioca zatvora, zatim portrete svojih roditelja, beleži u dnevnik da se na cudan nacin oseca kao da je neko drugo bice dok to radi, kao da nije ni ovde ni tamo. A onda ga neke pojave surovo vrate unutar omedenog kruga... U dnevnik je upisao koliko mu je znacio telegram Mire Stupice kojim mu cestita novu 1997. godinu... ali i žal što ga nisu pustili na sahranu dobrom i prisnom starom prijatelju, glumcu Pepiju Lakovicu, koga je od milošte zvao — "oco"... I još je mnogo toga poverio Dnevniku na jedinstven nacin, bez patetike, bez lamenta, bez vazda spremne dežurne suze u grlu i šaržiranog efekta. U celosti navodi neke neodoljivo zgodne dogadaje sa kolega- ma glumcima koji mu dolaze u posetu, divne ocinske razgovore sa decom, pisma Aniti, rodbini i prijateljima, kao i ona koja šalje, uz molbe za obnovu sudenja i druge advokatske intervencije. Isto tako upisuje poneki autenticni dijalog sa zatvorenicima, kao ovaj:

"Žare, ti si dobar, ne valja ti to".

"Ovde su svi dobri".

"Niko ovde nije dobar, ti jesi".

"Jok ja. Samo se pretvaram. Diplomirani glumac".

Svi žele da citaju Žarka Lauševica

Pisac Lauševic se u novoj knjizi predstavlja kao autor dramaticnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevnicke literature. On je 30 meseci u zatvoru Zabela, osudenik broj 28375 koga pogrdno zovu Glumac i koji vodi svoje potresne beleške. Život na robiji je nikad predvidljiv i cesto neverovatan, ljudi su surovi i neuhvatljivi. Žarko je bolno iskren u preispitivanju svog udela u krivici zbog koje je lišen slobode, vapi za svojom ljubavlju, Anitom, za decom, za roditeljima. Dirljivo je njegovo opraštanje od oca, ubedljiv je kada otkazuje punomoc svom slavnom advokatu, briljantan u svojoj završnoj reci na sudu. Koliko god priznaje kad klone i kad ne vidi ima li sutrašnjeg dana, toliko je cinican i duhovit kada za to ima povoda, pa filmski docarava svoje junake, medu kojima su i kolege koje ga obilaze, jedan od njih dobri i dragi Josif Tatic.

Knjiga "Sve prode, pa i doživotna" je uzbudljiva dokumentaristicka proza u literarnom tkanju koja se teško ostavlja do poslednje stranice.

Knjiga ce biti u prodaji od 21. decembra u  objektima Moj kiosk i svim bolje snadbevenim knjižarama.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Dobar pisac, ali ODLICAN glumac!

Pamtim,ali i pričam drugima!

Bez reči!Možda ipak,DOKLE,prijatelju!?Zar nije poštenije skloniti se iz javnosti,zbog tih unesrećenih ljudi, da se ne razdražuju dalje?!Sve drugo je nebitno.

Secam se

@Pamtim,ali i pričam drugima! U potpunosti se slazem sa Vasim komentarom, on moze da se priseca a neko ne moze!!!

SERIJE