mondo.rs

Ako hoćete da smršate, morate i da odmorite

Autor:

Verovali ili ne, odmor je za mršavljenje veoma bitan!

Ako hoćete da smršate, morate i da odmorite Foto: Guliver/Getty Images/artisteer

Sigurno ne čujete ovo prvi put, ali da ponovimo – preterivanje odnosno previše naporni treninzi bez imalo odmora neće vam pomoći da brže sagorite masti.

Znamo da emocije itekako mogu da budu povezane sa crevima, varenjem i abdomenom, a mnogi stručnjaci veruju da ljudi kojima se talože masti na tom delu tela zapravo su dugo izloženi stresu.

Stres može da se javi u različitim formama, a i fizički stres i svakodnevni treninzi visokog intenziteta su upravo to – stres za telo.

Ako preterano vežbate, plus radite ili recimo trčite za decom, sve su šanse da svom telu ne dajete vremena da se oporavi.

Lorens Fontejn je čovek čija je specijalnost transformacija tela rebalansom stresa.

"Kortizol, hormon stresa, utiče na različite hormonske efekte. Prvo, utiče na tiroidnu žlezdu, što znači da je veoma teško sagorevati masti kada je visok nivo kortizola. Tačnije, tada se troše mišići", ističe on.

On ističe da prevelika količina kortizola može da dovede do preterane proizvodnje grelina, hormona koji reguliše glad, zbog čega je gotovo nemoguće da kontrolišete svoj apetit i da se klonite masne hrane i slatkiša.

Rezultat svega toga je da se na telu taloži mast, jer telo nije sigurno da li će uslediti period bez hrane.

Odmor je važan i za mentalno zdravlje

Mnogi daju sve od sebe na treninzima kako bi izgledali i osećali se bolje. Ali, ako preterate u tome, osećaj proporcionalnosti jednostavno nestaje. Tada se sroza i samopouzdanje, a na scenu stupa i anksioznost.

Stručnjak kaže da je zato vrlo važno da napravite pauzu, da vodite računa o ishrani, odnosno da jedete zdrave, hranljive namirnice, jer će vam sve to pomoći da održite balans koji je važan za mentalno zdravlje.

Hrana poput lososa, tamne čokolade, jogurta, soje, bobičastog voća, pomoći će vašem telu da se izbori sa stresom.

Trener Kit Mekniven ističe da je odmor važan da bi mišići imali vremena da se oporave. Postoje brojni načini da im u tome pomognete, da jedan od njih je i masaža, koja će opustiti mišiće i povećati protok kiseonika i krvi, a ukloniće i ostatke mlečne kiseline, koja doprinosi upali mišića.

Ono što takođe treba da znate je da čak i profesionalni sportisti imaju dane aktivnog odmora, što znači da kada odmarate, ne morate da ležite – možete da budete fizički aktivni, ali je važno da ne radite "punim gasom", odnosno da malo smanjite intenzitet aktivnosti.

Naravno, možete sebi da priuštite i neki dan odmora, u smislu izostanka fizičke aktivnosti – ne spremate se za Olimpijske igre, tako da dan-dva lenčarenja neće da vam škode.

Trener Kit kaže da je jako važno da svake nedelje imate nekoliko dana slobodno, odnosno da ne trenirate svih sedam dana u nedelji, kako biste izbegli umor.

"Na ovaj način, uz dane za odmor, postićićete bolje rezultate dugoročno", dodaje on.

Ističe i da ako vam je cilj da skinete kilažu, ne možete samo da terate sebe da svakodnevno vežbate.

"Vašem telu je potrebno opuštanje i odmor, kako bi se oporavilo. Kada spojite zdravu ishranu, redovno vežbanje i dane odmora, dobićete najbolje rezultate. Odmor će vam pomoći da se više trudite na treningu, da efikasnije sagorevate više kalorija i da brže topite masti. A bolje ćete i da spavate, što je opet važno, i za zdravlje i za skidanje viška kilograma".

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.