Tanjug

BDP stiže do 4,4%, ali Mali hoće još

Autor:

Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politiku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti velikih 4,4 odsto, najavio ministar finansija Siniša Mali.

41
A- A A+

fabrika zagađenje proizvodnja ekologija vazduh smog fabrike industrija industrije Foto: Mondo/Goran Sivački


Ministar Mali je na predstavljanju, kako je rekao, najvažnijeg dokumenta za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi od 2019. do 2021. godine najavio da "u naredne ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast BDP-a još agresivnije".

Ministar je na prezentaciji "Programa ekonomskih reformi i predstavljanju preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021" zatražio podršku privrednika.

Istakao je da je najvažniji cilj Vlade Srbije da nastavi, za srpske prilike veoma visoku, stopu rasta BDP-a, koji je ove godine projektovan na 4,2 odsto a do kraja godine, po projekcijama, iznosiće 4,4 odsto.

Isplatili smo ZA DAN 1,03 milijarde dolara starog duga

Za narednu godinu je, naveo je Mali, planiran rast od 3,5 odsto BDP-a, ovu godinu će, treću za redom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-a, a sledeće godine ići će se na još veći suficit.

Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-a, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde evra.

Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljavanje mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.

Dobre vesti: Privredni rast 4,5 odsto

Tako je naveo da je prema poslednjim statističkim podacima nezaposlenost smanjena na 11,3 odsto, i da "nikada nije bila niža".

"Nismo zadovoljni, treba da idemo još na smanjenje nezaposlenosti, ali trend je dobar", ocenio je ministar finansija.

Siniša Mali: U 2019. predviđen rast BDP-a 3,5 odsto

On je naglasio da će u sprovođenju najvažnijeg dokumenta u naredne tri godine Vlada uvažiti mišljenje privrede, kao što su zajednički radili i na setu zakona koji je prošle nedelje usvojen u parlamentu.

Uz mere koje će pospešiti rast BDP-a su i čvrst kurs i stabilna inflacija, dodao je Mali.

On je naglasio da je budžet za 2019. koncipiran da podstiče rast potrošnje kroz povećanje plata i penzija, kao i povećanje minimalne cene rada od januara 2019.

Povezano

Sve vesti