MONDO/Agencije

Sat otkucava za Terezu Mej - glasanje do 21. januara

Britanski parlament neće danas glasati o dogovoru Britanije i EU o Brexitu, jer premijerka Tereza Mej želi da izbegne katastrofu, ali ono mora da se desi pre 21. januara.

3
A- A A+
kurc tereza mej Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth


"Parlament će glasati pre 21. januara", saopštio je danas portparol Tereze Mej.

Glasanje je trebalo da bude održano danas, međutim Mej je odlučila da ga još ne bude, ne bi li nekako skupila većinu da progura sporazum kroz Parlament.

Mej nastoji da od evropskih lidera dobije potvrdu koja joj je potrebna (da bi ubedila poslanike) pre 21. januara, rekao je portparol.

Odloženo glasanje o Brexitu, Mej očajna

Iz Brisela je juće odgovorena da novih pregovor a neće biti, već se samo može dogovarati kako da se sprovede postignut sporazum.

Najveći kamen spoticanja Mej i britanskih poslanika je pitanje granice Severne Irske i Republike Irske, koja je sada slobodna a posle Brexita ne bi mogla da ostane takva.

FUNTA ĆE PASTI 25%: Upozorenje BoE na tvrdi Brexit

Tereza Mej ranije danas imala "produktivan sastanak" sa holandskim premijerom Markom Ruteom. Njih dvoje su se dogovorili da "zajednički reše trenutnu situaciju".

Bilo sprazuma ili ne Velika Britanija je svojevremeno zvanično obavestila Brisel da izlazi iz Unije i taj rok je 29. mart - dve godine nakon pokretanja procesa. S tim datumom je vezano i glasanje u Parlamentu.

SAMO DVA KORAKA DO BREXITA: Lideri EU usvojili sporazum

Mej će održati sastanak svog kabineta u sredu popodne, najavljeno je iz Dauning strita.

Povezano

Sve vesti