Znoj nije jedini krivac za bubuljice: Pazite na ovo

Autor:

Kada je reč o aknama, znoj nije jedini uzrok, kako mnogi misle.

Znoj nije jedini krivac za bubuljice: Pazite na ovo Foto: Guliver/Getty Images/master1305

Možda ste primetili, ako redovno vežbate, da vam se ponekad pojavljuju bubuljice.

Vežbanje može da bude uzrok bubuljica, starenja kože i sličnih neželjenih efekata. Ali, ako negujete kožu kako treba, vežbanje može da doprinese kvalitetu kože.

Evo kako da zaštitite kožu od znojenja, odnosno kako da vam se zbog znojenja ne pojave bubuljice.

Znoj nije uvek krivac

"Znoj nije uvek neprijatelj kada je reč o aknama i bubuljicama, štaviše, ako tokom vežbanja nemate ništa na licu (šminku, kremu...) znoj pomaže da se pročiste pore i da koža bude čistija", kaže dermatolog Kejt Ker. "Negativan uticaj dolazi iz naših znojnih žlezda kada preterano rade i zbog toplote koju osećamo tokom vežbanja, što može da dovede do zapaljenja".

Ona ističe da šminka ili krema u ovoj situaciji ne pomažu, odnosno da sprečavaju da znoj da efikasno ispere prljavštinu, zbog čega se zatvaraju pore i javljaju se bubuljice.

Nošenje šminke

"Bez obzira na to koju šminku nosite, ako radite bilo šta zbog čega ćete se preznojiti dok imate šminku na licu, to može da stvori probleme, posebno ako ste skloni pojavi akni", kaže dermatolog Medelin Spenser.

Dakle, nije baš pametno da vežbate našminkani.

Različite vežbe drugačije deluju na kožu

Trčanje

Pojava akni na telu je česta nuspojava kardio treninga zahvaljujući znoju na odeći i bakterijama koje se nakon toga umožavaju između kože i odeće.

"Rešenje je da se tuširate odmah posle treninga, kako biste odmah oprali znoj. Ipak, ako su bubuljice uporne i posle toga, trebalo bi da odete kod dermatologa", savetuje Spenserova.

Ali, trčanje uzrokuje i druge probleme, kaže dermatolog Ebigejl Džejms.

"Pošto je trčanje obično aktivnost koja se radi napolju, činjenica je da spoljašnji uslovi utiču na kožu - sunce, vetar, kiša, zagađenje, sve to ubrzava starenje kože, produbljuje pore, oštećuje kapilare...", kaže Džejms. "Sa druge strane, povećan protok krvi na svežem vazduhu napolju, povećava unos kiseonika, što je dobro za kožu".

Dermatolog Ker savetuje da, kada trčite napolju, kožu zaštitite kremom za sunčanje na bazi minerala. Ako idete u teretanu, najbolje je da na licu nemate ništa.

Vežbanje unutra

Fizička aktivnost u zatvorenom prostoru ubrzava rad srca i pojačava znojenje, čime se povećava šansa za pojavu bubuljica, posebno ako nosite šminku i ne očistite licu posle toga.

Sa druge strane, pojačanim znojenjem se izbacuju toksini, što je dobro za kožu.

Plivanje

Plivanje je sjajno za zdravlje i telo, za detoksifikaciju, ali plivanje u hlorisanoj vodi dehidrira kožu.

Da biste sprečili oštećenja, istuširajte se odmah nakon plivanja kako biste isprali hlor sa kože, a zatim nanesite hidratantnu kremu ili losion za telo.

Joga

Ova vrsta aktivnosti je, kaže dermatolog Ebigejl, prilično dobra za vašu kožu.

"Ima umirujući efekat na um, čime se smanjuje i stres. Inače, hormon stresa čini da izgledamo starije jer utiče na vlakna kolagena", objašnjava Spenserova.

Kako da izbegnete pojavu bubuljica

"Postoji nekoliko načina da izbegnete pojavu bubuljica posle treninga. Na prvom mestu je važno da očistite kožu pre treninga, da ne nanosite nikakvu šminku i druge proizvode kako bi znoj mogao da obavlja svoju funkciju i da očisti kožu", savetuje ona.

Kada ste u teretani, izbegavajte da dodirujete lice rukama ili da lice brišete istim peškirom koji koristite za vežbanje na spravama, jer ćete tako preneti bakterije na lice, pa su i veće šanse za pojavu bubuljica.

Povezano

Sve vesti