mondo.rs

Nova pravila u vaterpolu, sudije će gledati snimak!

Autor:

FINA je usvojila 11 novih pravila koja će važiti od 2019. godine. Neka su izuzetno važna!

Nova pravila u vaterpolu, sudije će gledati snimak! Foto: MN Press

Na kongresu FINA u Kini usvojena je kandidatura Srbije za organizaciju finalnog turnira Svetske lige za narednu godinu, ali i niz izmena pravila ovog sporta.

"Pozitivnim" glasovima 161 saveza, uz šest protiv i dva uzdržana, zvanično je usvojeno 11 novih pravila u vaterpolu koja će biti na snazi od naredne godine, a kojima su bliže definisana neka dosadašnja - uz neke potpune inovacije.

Predsednik FINA Hulio Maljone je izjavio da se nada da će ovim izmenama sport postati atraktivniji za decu i mlade, kao i da će to biti isti slučaj kao i s medijima...

Ovo su sve novosti u vaterpolu, od kojih je svakako najzanimljivija poslednja tačka - kojom će biti smanjen broj grešaka sudija, odnosno više nećemo imati slučaj da budu priznati "fantomski" golovi kada je nemoguće proceniti da li je lopta prešla zamišljenu liniju.

11 NOVIH VATERPOLO PRAVILA:

- Nakon kornera i isključenja tim koji napada će na raspolaganju imati 20 sekundi, umesto dosadašnjih 30.

- Unutar šest metara, svaki prekršaj s leđa na igračem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu i pokušava da šutira - biće kažnjen petercem.

- Prekršaj će se izdvoditi sa mesta gde je faul napravljen, osim ako je prekršaj bio unutar dva metra od gola.

- Moguće je postizanje golova direktno iz slobodnog udarca van šest metara;

- Izvođač kornera može da postigne gol direktnim šutem iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutem, a do sada je loptu morao da doda saigraču.

- Moguće su "leteće zamene" igrača do linije sredine bazena, a do sada je to moglo samo iz "kućice".

- Svaka ekipa ima pravo na po dva tajm-auta tokom susreta, a sada će treneri na klupi imati i taster kojim će davati znak zapisničkom stolu, umesto što su to do sada signalizirali rukama, pa je bilo previda. 

- Golman može da krene i u napad, odnosno sme da prepliva u drugi deo bazena.

- Pauza između druge i treće četvrtine je sada smanjena na tri minuta.

- Sudije će biti opremljene audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) kako bi lakše komunicirale.

- Uvodi se upotreba VMS (Video Monitoring System) za utvrđivanje da li je lopta prešla gol-liniju i da li je načinjen grub prekršaj koji se sankcioniše isključenjem.

Povezano

Sve vesti