mondo.rs,Tanjug,SRNA

OSVETA? Kinezi uhapsili kanadskog diplomatu!

Autor:

Bivši kanadski diplomata priveden je u Kini tokom posete Pekingu, javlja AP.

OSVETA? Kinezi uhapsili kanadskog diplomatu! Foto: Tanjug/AP Photo Majkl Kovrig

Neimenovani izvor rekao je da je bivši diplomata Majkl Kovrig priveden sinoć u Pekingu tokom jedne od redovnih poseta ovom gradu.

Međunarodna krizna grupa saopštila je ranije da joj je poznato da je njen viši savetnik za severoistočnu Aziju priveden.

Kovrig, koji je radio u Hong Kongu, bio je glavni politički vodič kanadskom premijeru Džastinu Trudou tokom njegove posete Pekingu 2016. godine.

Međunarodna krizna grupa saopštila je da čini sve što može da dobije dodatne informacije o kretanju Kovriga i da će raditi na njegovom oslobađanju, javlja AP.

"KANADA DUBOKO ZABRINUTA"

Kanadski ministar za javnu bezbednost Ralf Gudejl saopštio je danas da je vlada duboko zabrinuta za Kanađanina koji je uhapšen u Kini.

On je ujedno potvrdio da je taj bivši kanadski diplomata uhapšen u Pekingu, a sve u trenutku kada su dve zemlje u sporu zbog hapšenja izvršne direktorke kompanije "Huawei" u Kanadi.

Gudejl je naveo da vlada ne štedi napore u staranju za bezbednost uhapšenog Kanađanina, a to je rekao u odgovoru na pitanje novinara o navodima da je bivši diplomata Majkl Kovrig uhapšen u Kini, prenosi AP.

Kovrig je uhapšen nakon što je Kina upozorila Kanadu na posledice nedavnog hapšenja izvržne direktorke kompanije "Huawei" Meng Vandžou na aerodromu u Vankuveru.

Kina traži hitno oslobađanje Huawei potpredsednice

Gudejl je rekao da u ovom trenutku nema jasnih indicija da su ta dva slučaja povezana i istakao da Kanada radi na utvrđivanju uzroka hapšenja bivšeg kanadskog diplomate.

Povezano

Sve vesti