mondo.rs

U spomen velikanima srpske košarke (FOTO)

Autor:

Na Kalemegdanu otkriven spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke

U spomen velikanima srpske košarke (FOTO) Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Između košarkaških terena Crvene zvezde i Partizana na Malom Kalemegdanu od danas će ponosno stajati spomenik velikanima srpske i jugoslovenske košarke.

Spomenik je podignut u slavu reprezentacije koja se kvalifikovala na Prvo svetsko prvenstvo u Buenos Ajresu 1950, ali i u znak srpsko-francuskog prijateljstva u košarci.

Ta reprezentacija se sastojala od 13 košarkaša koji su igrali za Crvenu zvezdu i Partizan: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci.

Selektor je bio Francuz Anri Hel.

Spomenik na Kalemegdanu, delo vajara Radoša Radenkovića, svečano su otkrili predsednik Košarkaškog saveza Srbije i bivši reprezentativac Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siuta, a u prisustvu ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, najviših zvaničnika FIBA Evrope, selektora Srbije Saše Đorđevića, direktora Košarkaškog saveza Francuske Gorana Radonjića, čelnika grada Beograda, predstavnika Crvene zvezde i Partizana, bivše košarkašice Nataše Kovačević, koja je incijator ideje, ali i potomaka slavne generacije košarkaša.

Povezano

Sve vesti