MONDO/Tanjug

Kongres SAD "štiti" EU: Rezolucija protiv Severnog toka

Autor:

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju protiv izgradnje jednog energetskog projekta udaljenog više od 6.600 kilometara od Vašingtona, navodno iz brige za EU.

0
A- A A+
severni tok, gasovod Foto: European System of TransmissionOperators for Gas

Predstavnički dom SAD-a je saopštio da je taj gasovod "drastičan korak unazad za energetsku bezbednost Evope i za interese SAD", pozivajući evropske vlade da odbace projekat, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Rezolucijom se, takođe, poziva američki predsednik Donald Tramp da "iskoristi sva raspoloživa sredstva kako bi podržao energetsku bezbednost Evrope" kroz diverzifikaciju tržišta i smanjenje zavisnosti od Rusije.

Hapšenje u Vladi Poljske: Ko je Rusima odao za gas

Amerikanci se roguše zbog izgradnje 11 milijardi dolara vrednog gasovoda Severni tok 2, a na rezoluciju Kongresa zvanična Moskva je odmah reagovala ocenom da je reč o još jednom pokušaju da se ugrozi sprovođenje, kako kažu, čisto komercijalnog projekta.

SAD: Severni tok 2 je pretnja Americi

Ova američka "briga za Evropu" potkrepljena je malo i brigom za profit, jer SAD veču dugo i neuspešno pokušavaju da nagovore Evropljane, što milom što silom (primer Bugarske), da odustanu od ruskog gasa i umesto toga kupuju njihov komprimovani gas, koji bi dolazio brodovima.

LETELO PERJE:U EU se "počupali" oko Severnog toka2

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je, komentarišući rezoluciju, rekao da su pokušaji SAD da ugrozi ovaj projekat primer nefer konkurencije.

Povezano

Sve vesti