• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONAČNO: Od ponedeljka kontrolisano mleko, ali stvarno

Izvor MONDO/Tanjug

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka dobiće u petak ili u ponedeljak evropsku akreditaciju, tako da će njena kontrola konačno biti relevantna i moći će da kaže da li pijemo zdravo mleko.

  Nacionalna laboratorija za mleko dobija akreditaciju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iako se u Srbiji "evropski standard kontrole" i referentna laboratorija najavljuju već decenijama, a javnost je zbog izjava nekih zvaničnika bila u zabludi da ona i postoji, to će se zaista i desiti tek sada, s izmenama Zakona o bezbednosti hrane.

"Nacionalna laobratorija dobiće status referentne laboratorije u državi", najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Objasnio je da će to omogućiti državi da ima pravo i monopol da kontroliše sve što se nalazi na njenom tržištu,

Poslednje "otvaranje" bilo 2015.

Srbija svoju referentnu laboratoriju "gradi" decenijama. Iako je EU u taj projekat od 2003. uložila 15 miliona evra, stiglo sa samo do toga da se 2009. godine svećano otvori zgrada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (fitosanitarna laboratorija, laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i mleko; i laboratorija za rezidue) i na tome je ostalo. Zatim je taj isti centar ponovo otvoren 2015.

"Srbija je dobila jedinstven, nezavistan i pouzdan centralizovani sistem kontrole hrane jer je posle 11 godina čekanja, zvanično počela da radi Direkcija za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici", javljeno je početkom marta 2015. godine.

"To se neće mnogima svideti. Neće više biti 'kadija te tuži, kadija ti sudi'", rekao je Nedimović novinarima i naveo da je plan da država, osim mleka čiji kvalitet kontroliše (ali bez sertifikata) već godinu dana, do aprila naredne godine uspostavi nacionalnu referentnu laboratoriju za više od 95 odsto roba koje se koriste u ishrani stanovništva.

Ministar je naveo je da se o uspostavljaju nacionalne referentne laboratorije govori već 15 godina i objasnio šta će ona značiti za stanovništvo. Posebno je galame oko toga bilo u vreme afere sa aflatoksinom u mleku, kada se "potezom pera" mleko na rafovima proglasilo zdravim i po evropskim standardima. Toga viđe neće biti, obećao je ministar.

"Kada se neka roba uveze, ako postoji potreba da se rade laboratorijske analize, ona može da se uradi u privatnoj laboratoriji koja ima akreditaciju, ali superanaliza će se raditi kod nas", rekao je Nedimović.

Ministar Nedimović kaže i da "nacionalna referentna laboratorija ranije nije postojala kako bi posle 2000. godine (do danas) monopoli mogli da rade šta hoće", te istakao da se više neće dešavati da laboratorija uvoznika koja se takođe nalazi u njegovom vlasništvu ili u vlasništvu "njegove ujne" bude kontrolor robe.

"Te laboratorije su akreditovane, ali mi možemo sada da radimo superanalizu svega, a ne da šaljemo po belom svetu na analize", naveo je Nedimović, koji je danas učetsvovao na skupu posvećenom bezbednosti hrane.

MONDO:Nećemo laboratoriju jer nemamo kvalitet

Upitan ko će snositi troškove analiza u nacionalnoj referentnoj laboratoriji, ministar je rekao da će od rezultata analiza zavisiti ko će snositi troškove.

"Ako se pokaže da je sve u redu, onda je to naš posao, a ako nekoga uhvatimo u nečistim igrama onda će ne jednostruko, nego mnogostruko da plati štetu koju pokušava da napravi na tržištu", rekao je Nedimović.

"I VELIKI PROIZVOĐAČI JURE SAMO PROFIT"

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, Petar Bogosavljević, međutim, kaže da potrošači nisu u potpunosti sigurni u ono što se nalazi na tržištu i da ne mogu slepo, bez dokaza, da veruju u bezbednost hrane. Istraživanja Pokreta za zaštitu potrošača su, pokazala su da je zabluda da veliki proizvodači imaju visok kvalitet proizvoda, te da ima dosta malih proizvodača čija je roba u visokoj zoni ekstrakvaliteta, a koju su mogli pre 10 godina da je deklarišu kao organsku hranu.

Naveo je i da je zaključeno da tri osnovne politike vode proizvođači, pa je tako prvima bezbednost hrane najbitnija, drugi vode računa samo o kvalitetu jednog do dva proizvoda iz asortimana koji proizvode, dok je trećima na prvom mestu profit i oni ne vode politiku kvaliteta proizvoda.


Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Pocelo je...Na udaru su prve mlekare...EU uvek isto postupa,i tako ce svoje mlekce plasirati na srpsko trziste....

Dr Mr

Да неће можда да кажу да део млека не сме ни да уђе на прераду у млекаре?

Peticija iz Srema:

Jel stvarno stvarno ili samo stvarno?

special image