SRNA

Ako Rusi kažu...: AMERIKANCI BILI NA MESECU

Autor:

Direktor Instituta geohemije i analitičke hemije Ruske akademije nauka Jurij Kosticin smatra da su Amerikanci zaista sleteli na Mjesec, te da za to postoje jasni dokazi, između ostalog - bazalt kakvog na Zemlji nema.

16
A- A A+
Muzej kosmonautike, svemir, kosmos, astronauti Foto: MONDO/Danilo Jauković

Amerikanci su od 1969. do 1972. godine sletali na Mesec, a Kosticin navodi da nema nijednog astronauta koji sumnja u istinitost tih misija.

"Pitanje da li su Amerikanci sleteli na Mjesec nije kontroverzno. Spekulacije o ovoj temi uglavnom dolaze od ljudi koji nemaju nikakve stručne veze sa svemirom", ocenjuje on.

Kosticin ne veruje da je sletanje bilo lažirano i da je sve snimljeno na Zemlji.

"Nemoguće je falsifikovati lunarnu (Mesečevu) zemlju. Amerikanci su iz sedam lunarnih misija na Zemlju doneli više od 150 kilograma zemlje, i to uglavnom bazalta. Sve to su posle proučavali naučnici iz raznih zemalja - Nemačke, Francuske, SSSR-a", napominje on.

Dokaz da je NASA sletela na Mesec (VIDEO)

Kosticin ukazuje da i na Zemlji ima bazalta, ali se njegov hemijski sastav značajno razlikuje od onog na Mesecu.

"Amerikanci su doneli delove tla koji su prema starosti vrlo blizu Sunčevom sistemu", navodi ruski akademik.

Izvor: YouTube

On podseća da su Zemlja i Mesec nastali, otprilike, u isto vreme, ali da drevno kamenje na Zemlji nije opstalo usled litosferskih procesa.

"Na Zemlji se kamenje menja zahvaljujući aluvijalnim procesima... Na Mesecu su aluvijalni procesi različiti, a uzrokuje ih solarni vetar. Takvo nešto ne postoji na našoj planeti", kaže Kosticin za RIA Novosti.

Za neverne Tome: Čovek je bio na Mesecu

Čestice solarnog vetra postupno drobe lunarne stene. U izdrobljenoj formi one se nazivaju regolit, koji prekriva Mjesec na mnogim mestima. Amerikanci su i ovo doneli na Zemlju, pa je postalo moguće proučiti i pratiti hronologiju procesa koji se odvijaju na lunarnom tlu.

"Inscenirati američko sletanje na Mesec bilo bi teže i skuplje nego stvarno doći tamo. A onda bi i takvu prevaru trebalo držati u trajnoj tajnosti, što nije moguće. NASA bi mogla da drži svoje datoteke tajnim, ali u realizaciji Apolo misija učestovovale su brojne nezavisne firme", ukazuje Kosticin.

Povezano

Sve vesti