mondo.rs

Kako pobediti umor u toku vožnje (SAVETI)

Autor:

Posebno je opasno upasti u mikrosan, koji traje do deset sekundi i koga osoba nije ni svesna. Za to vreme automobil može preći i nekoliko stotina metara.

15
A- A A+
infiniti q30, infiniti, automobil, automobili, saobraćaj, vozači, vozač, kola, ulica, auto, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Kada neka draga osoba želi da vozi pijana, većina ljudi će pokušati da je odvrati od te namene. A kako reagujete kada za volan seda umorna osoba?

Ne sedajte umorni za volan

Umor je uzročnik svake pete saobraćajne nesreće i prema mišljenju stručnjaka, nakon 18 sati budnog stanja osoba počinje da pokazuje reakcije slične vožnji pod uticajem alkohola, čiji nivo prelazi dozvoljene vrednosti u većini zemalja.

Automobilske nesreće su glavni uzrok smrti među mlađom populacijom (15-29 godina), navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Posebno je opasno upasti u mikrosan, koji traje do deset sekundi i koga osoba nije ni svesna. Za to vreme automobil može preći i nekoliko stotina metara.

"Kada vozite umorni rizikujete da poprimite osobine zombija – postajete opasnost po sebe, saputnike, kao i sve ostale učesnike u saobraćaju", rekla je Dr Gundolf Mejer-Henčel. "Mladi se namerno lišavaju sna, kako bi ostali budni i mogli da imaju aktivan društveni život, rade duže ili spremaju ispite."

Šta raditi kada osetite da ste isuviše umorni da biste nastavili vožnju? Doktorka Mejer-Henčel savetuje da je najbolje uraditi ova tri koraka:

1. Stati bezbedno što je pre moguće.

2. Popiti piće sa kofeinom i odspavati 20 minuta

3. Nakon buđenja se osvežiti i nastaviti putovanje.

U slućaju da se i dalje osećate umorni, probajte da nađete alternativni način da stignete do odredišta ili se dodatno odmorite.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.

Povezano

Sve vesti