Uživamo da ih slušamo 1. januara!

Autor:

Tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije održaće se Zlatnoj dvorani Bečkog društva. Ulaznice odavno rasprodate, iako neke koštaju i do hiljadu evra.

Uživamo da ih slušamo 1. januara! Foto: YouTubescreenshost/Vienna Philharmonic

Mnogi uživaju da nakon burnog dočeka Nove godine, 1. januara uživaju u tolini doma svoga uz novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

Ove godine, filharmonijom će prvi  put dirigovati Kristijan Tileman, a ovu veličanstvenu manifestaciju pratiće uživo 40 miliona ljudi u više od 90 zemalja širom sveta.

10 stvari koje se ponavljaju svakog 1. januara

Ovo je sedma sezona Kristijana Tilemana na mestu glavnog dirigenta Saksonske državne kapele u Drezdenu. On je na mesto glavnog muzičkog direktora u Nirnberg došao 1988. godine, a u rodni Berlin se vrati o1997., u kome je ostao sve do 2004. godine na čelu Nemačke opere.

Nakon Berlina, preuzeo je mesto dirigenta Minhenske filharmonije do 2011. Dve godine kasnije radio je kao urednik Uskršnjih igara u Salcburgu.

Bečka filharmonija će 1. januara tradicionalno izvesti dela kompozitora iz porodice Štraus: Johana Mlađeg, Edvarda i Jozefa. Pored toga, čućeo i kompozicije Johana Helmesbergera Mlađeg i Karl Mihaela Zirera.

Za razliku od noviteta na mestu dirigenta, cvetni aranžamni će kao i do sada biti napravljeni u saradnji sa Bečkim gradskim vrtovima. Uz pomoć glavnog baštovana i njegovog tima, gradski vrtovi će Zlatnu dvoranu Bečkog muzičkoh društva ispuniti najrazličitijim vrstama cveća.

Kao i uvek, karte za novogodišnji koncert Bečke filharmonije odavno rasprodate i jedino mogu da se kupe, ukoliko vas "izvuku". Naime, kako bi ljubitelji muzike iz svih krajeva sveta imali jednake šanse da nabave karte, organizovana je lutrija na web stranici filharmonije još početkom 2018. godine, kada se izvlače srećni dobitnici.

Srećni dobitnici mogu da kupe samo dve karte po cenama od 20 evra do 1090 evra, u zavisnosti od pozicije mesta.

Povezano

Sve vesti