Nova zona parkiranja u Beogradu!

Autor:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas uvođenje posebne zone parkiranja, takozvane "ljubičaste", u najužem centru grada, koja će biti samo za parkiranje u trajanju do pola sata.

15
A- A A+
parking, parking zona, parkiranje, ulice, dorćol, beograd Foto: Mondo/Goran Sivački

U svim drugim zonama, građani će moći da, uz plaćanje dodatnog sata, produže parkiranje.

Na otvaranju Regionalne konferencije o parkiranju "PARkon 2018", Vesić je najavio i da će do juna sledeće godine grad imati 3.000 novih parking mesta na ulici i da je plan da, u naredne četiri godine, bude još 10.000 novih parking mesta.

"Taj broj će se, dakle, povećati sa sadašnjih 22.000 na 25.000 zoniranih parking mesta", izjavio je Vesić.

Od aktuelnih 22.000 parking mesta, oko 10.000 je u garažama, što, kako je ocenio Vesić, za Beograd nije dovoljno, imajući u vidu činjenicu da se u poslednje tri godine godišnje registruje oko 4.000 novih automobila mesečno.

"To govori da će trebati više parking mesta i da ćemo morati više da ulažemo u budućnosti jer ima više automobila", poručio je Vesić.

Najavio je i da će se tokom sledeće godine graditi dve podzemne garaže: Studentski trg i Kneza Miloša, koje će ukupno imati 1.500 novih parking mesta, što će za 15 posto povećati kapacitet parking mesta u garažama.

"Garaža u Kneza Miloša je posebno zanimljiva, jer je to garaža koja će biti ispod čitave ulice, od Gazele do Vlade Srbije. Kompletna garaža biće urađena u jednom nivou. Tako ćemo ubuduće raditi po centralnim gradskim ulicama i tako rešavati nedostatak parking mesta", izjavio je Vesić, dodajući da je takav model preuzet od Barselone i Madrida.

Ovako će izgledati nova Ulica kneza Miloša (FOTO)

Rekao je i da Grad Beograd trenutno ima 1.500 senzora na parking mestima koji daju informaciju o tome koliko ima slobodnih mesta, i da će u toku naredne godine biti postavljeno još 3.000 senzora, da bi do 2020. kompletan centar grada bio pokriven senzorima.

"Tada ćemo biti grad sa najviše parking senzora u Evropi, na šta smo ponosni. Cilj je da do 2021. godine kompletan centar grada bude pokriven senzorima za parkiranje. U narednim nedeljama biće puštena nova aplikacija povezana sa senzorima putem koje će građani u svakom trenutku moći da vide gde ima slobodno parking mesto, bilo u garaži ili na ulici, i preko navigacije će biti navođeni do odredišta. Cilj je da se smanji vreme traženja parking mesta u centru grada. Time ćemo smanjiti zagađenje vazduha i pomoći gostima naše prestonice da se lako parkiraju", kaže Vesić.

Vesić je podsetio da je uvedena nova usluga "Parking servisa" - "parking pass", koja omogućava posetiocima našeg grada da koriste javne garaže sa jednom kartom na jedan dan, tri ili sedam dana, bez ograničenja. Takođe je najavio uvođenje aplikacije za onlajn plaćanje putem telefona, čime će se ubrzati izlaženje iz garaža.

Direktor "Parking servisa" Andrija Čupković najavio je da će veoma brzo u vozilima tog preduzeća biti omogućeno komunalnim policijacima da asistiraju pri intervencijama, što do sada nije bio slučaj i što će znatno olakšati rad.

To znači da će u vozilima "Parking servisa" biti i komunalni policajci, po čijoj naredbi će dizalice moći da podižu vozila.

Povezano

Sve vesti