mondo.rs

Najbolje doba dana za trčanje (VIDEO)

Autor:

Evo kad je najbolje da trčite, ako želite da smršate.

Najbolje doba dana za trčanje (VIDEO) Foto: Guliver/Getty Images/thomasandreas

Svoj jutarnji ili popodnevni trening zamenite trčanjem uveče jer ćete tako potrošiti najviše kalorija.

Sudeći prema novoj studiji, metabolizam (količina kalorija koju telo sagori u stanju mirovanja) je brži za deseto odsto u kasno popodne i rano uveče. To znači da je trčanje i treniranje uveče možda ključ za brže skidanje kilograma jer ćete sagoreti više kalorija za jedan trening.

Da bi sproveli studiju, istraživači su sedmoro volontera držali u izolovanoj laboratoriji 37 dana – ti učesnici su živeli u sobi bez prozora i sata, telefona i Interneta. Naučnici su kontrolisali unos hrane učesnika studije.

Istraživanjem je utvrđeno da se najmanje kalorija sagoreva kada je po biološkom satu kasno veće jer tada opada unutrašnja telesna temperatura. Pod biološkim satom ili delom dana se misli na vreme koje naše telo prirodno prepoznaje kao vreme za spavanje, odnosno buđenje. Najviše kalorija telo sagoreva 12 sati kasnije, odnosno kada je po biološkom satu kasno popodne ili rano veče.

Naravno, ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da trčite i trenirate uveče, jasno je da je bolje da budete aktivni u nekom drugom delu dana, nego da ne trenirate uopšte. 

"Čoveče, čekamo te na trčanju!" (VIDEO/FOTO)

MONDO TV: I ON JE POČEO DA TRČI, KOJI JE TVOJ IZGOVOR?

Izvor: MONDO


BONUS VIDEO

Izvor: MONDO


O MARATONU - INTERVJU SA BILJANOM CVIJANOVIĆ

Izvor: MONDO


MONDO INTERVJU SA NAJBRŽIM ČOVEKOM U SRBIJI

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti