Nele Karajlić i gudači u Novom Sadu: Dođite na žurku!

Autor:

U novogodišnjoj noći Novosađane i goste grada će na Trgu slobode zabavljati Manjifiko i Nele Karajlić, koji će nastupiti sa čitavim orkestrima i pevačima klasične muzike.

0
A- A A+
dr nele karajlić, dino radja, beer fest, bir fest, zabranjeno pušenje Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Nadrealan" doček Nove godine u Novom Sadu.

Ovako su Nele Karajlić i organizatori događaja iz Fondacije "Novi Sad 021" najavili koncert u novogodišnjoj noći. Bolje reći - biće to prava žurka!

Posle Manjifika, koji je svojom muzikom obeležio i srpsku kinematografiju, na Trgu slobode, nastupiće Nele Karajlić, a na sceni će mu se pridružiti i kamerni orkestar Kamerata Akademika, prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Jelena Končar kao i hor Akademskog kulturno-umetničkog društva "Sonja Marinković"“.

"Ponovo u Novom Sadu posle toliko godina, sa starim dobrim pesmama sa kojima smo odrasli i publika i ja. U Novom Sadu koji se sve više i više približava onom što bi trebalo da bude 2021. godine - Evropska prestonica kulture! Saradnja sa gudačima uzbuđenje čini još većim. Prokrstarili smo kroz repertoar i čini mi se da smo na 'početku jednog novog prijateljstva'", rekao je Nele Karajlić na konferenciji za medije održanoj povodom predstavljanja celokupnog programa prvog novogodišnjeg slavlja 31. decembra u sklopu koncepta "Doček".

Violončelista kamernog orkestra Kamerata Akademika Marko Miletić slaže se da se dobra energija između dr Neleta Karajlića i kamernog orkestra odmah osetila.

"Zahvalio bih se Fondaciji 'Novi Sad 2021' zato što spaja vrhunske umetnike i ideje, te na taj način briše granice među žanrovima. Zadovoljstvo mi je što ću nastupiti sad Neletom Karajlićem, čovekom vizionarom, glumcem, rediteljem, muzičarem, čovekom uz čiju muziku sam odrastao. Izabrali smo vrlo harizmatičnu ekipu ljudi koja se snalazi u svim žanrovima. Mislim da ćemo da napravimo jedan miks kojim ćemo dokazati da pank može biti vrlo kvalitetan u kombinaciji sa klasičnom muzikom. Bolja kombinacija za ulazak u 2019. ne postoji, žurka će biti vrhunska", dodao je Miletić.

Posle ponoći za dobru atmosferu biće zadužen di-džej dvojac Filatov i Karas koji osvajaju svet svojim platinastim hitovima.

I bina na će biti biće posebna i drugačija. Vizuelni momenat upotpuniće predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, Akademije umetnosti i OPENS-a.

"Kao i prošle godine, ambicija koncepta 'Doček' je da pomoću različitih scenskih sredstava objedini koncerte najavljenih izvođača u jedinstveno audio-vizuelno iskustvo. Osim toga, ove godine, naše rešenje biće inspirisano činjenicom da ulaskom u 2019. godinu Novi Sad postaje Omladinska prestonica Evrope. Kao deo autorskog tima zaduženog za scenski dizajn, zadatak će mi biti da pokažem da je moguće ovaj događaj formirati kao upečatljivo audio-vizuelno delo viđeno savremenim vrednostima i estetikom", rekla je Milica Stojšić, arhitekta i dizajner svetla, asistent na odseku za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pored Trga slobode, program će biti organizovan na još četiri lokacije. Na Trgu republike će nastupuiti bend IrieFM, a predstaviće se i pobednici TAKT festivala - akustičnog kompozitorskog takmičenja koje će se u Novom Sadu održati 25. i 26. decembra, u organizaciji "Kulturanove"“.

Ljubitelji džez pravca imaće priliku da slušaju Pjotra Damasieviča, džez umetnika koji u Novi Sad dolazi u sklopu "Plants AiR" ("Umetnik u gostima") rezidencijalnog programa Fondacije "Novi Sad 2021". Njegov nastup simbolično će se održati ispred novootvorene kulturne stanice Svilara.

Najmlađi Novosađani takođe će biti deo velikog koncepta "Doček 2019". Program za decu biće upriličen u prvoj statičnoj kulturnoj stanici Eđšeg. Mališani će imati priliku da pogledaju mjuzikl za decu "Bah jezdi na kamili", internacionale trupe koji organizuje Fondacija "Novi Sad 2021" u saradnji sa GIPAK akademijom iz SAD čiji je cilj profesionalno usavršavanje mladih umetnika širom sveta.

Povezano

Sve vesti