Bugarska zapretila Makedoniji!

Autor:

Potpredsednik bugarske vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov poručio je danas da njegova zemlja neće glasati za ulazak Makedonije u NATO, ako ona, kako je rekao, ne odustane od falsifikovanja istorije.

12
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

Karakačanov je za bugarsku TV Novu rekao da u radu nedavno formirane mešovite makedonsko-bugarske komisije koja je trebalo da se bavi spornim istorijskim pitanjima, nema napretka, te da su makedonski članovi te komisije veoma arogantni. 

"Ne slažem se da smo s Makedonijom postigli kompromis o spornim istorijskim pitanjima", rekao je Karakačanov, koji je i predsednik bugarskog VMRO, koalicionog partnera u vladi Bojka Borisova.

Ovo nije prvi put da Karakačanov najavljuje blokadu Makedonije u evropskim integracijama.

Bugari i Makedonci "braća rođena"

Prošle sedmice, naime, on je upozorio makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika, jer bi, kako je tada rekao, to moglo da košta tu državu članstva u NATO-u i Evropskoj uniji.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je tu izjavu bugarskog ministra odbrane kojom osporava makedonski jezik, a premijer Zaevje nakon toga poručio da je on Makedonac i da govori makedonskim jezikom.

Povezano

Sve vesti