Da li ste (konačno) sa svojom "srodnom dušom"

Autor:

Suptilni i nešto očigledniji signali na koje treba da obratite pažnju.

Da li ste (konačno) sa svojom "srodnom dušom" Foto: Guliver/Getty Images/gpointstudio

Život je kratak, nemojte ga traćiti na ljude koji vas ne zaslužuju… Ali, kad jednom sretnete onu pravu ili onog pravog, kad budete mogli da odgovorite potvrdno na pitanja koja slede… Čuvajte i tu osobu i vašu vezu kao nešto najdragocenije na svetu. Zato što prava ljubav to i jeste.

Ako imate utisak da ste upoznali svoju "srodnu dušu", postavite sebi ovih nekoliko pitanja. I onda pratite srce.

Da li verujete jedno drugom?

Nema ljubavi koja može da preživi tamo gde nema poverenja. Ako ne verujete potpuno jedno drugom, možete odmah i da nastavite svako svojim putem. A nikad vam neće biti lakše da postavite dobre temelje nego na samom početku veze, dok se još upoznajete. Trebalo bi da budete sasvim iskreni jedno prema drugom, ako ništa drugo, ono iz poštovanja prema osobi u koju se zaljubljujete. Ako ste zabrinuti svaki put kad izađete odvojeno, svako sa svojim društvom, poverenje je već uveliko poljuljano…

Da li delite iste vrednosti, da li vam je stil života sličan?

Ako vi jedete meso, a osoba koju volite je vegan, da li je ta razika u pogledu na svet dovoljno beznačajna da možete da zamislite da tako živite zajedno i za desetak godina? Ili se nadate da ćete uspeti da "preobratite partnera"? Da li jedno od vas voli da ide na kampovanje, a drugo bi radije provelo odmor u civilizaciji, pa makar se ne mrdali iz grada u kojem živite? Ovo nije samo razlika u tome kako ćete provesti odmor, već u životnom stilu, a kao takva odražava i vrednosti koje su vam važne. Ako planirate zajednički život, možda bi trebalo da razmislite da li će te "sitnice" vremenom početi da vam smetaju više nego što možete da podnesete…

Da li učite jedno od drugog?

Život je putovanje, koje je mnogo lepše i bogatije ako ga delite sa nekim od koga možete da učite, sa nekim ko će vas podsticati da budete bolja osoba, najbolja koja možete da budete.

Da li vam imate slične navike kad je reč o novcu?

Ako ste vi štedljivi, a vaš partner se ponaša kao da sutra ne postoji, to vremenom može postati uzrok ozbiljnih neslaganja. Ipak, sve dok možete otvoreno da razgovarate o finansijama, OK ste, čak i ako nemate isti odnos prema novcu.

Da li se smejete zajedno?

Sličan smisao za humor je jedan od važnih elemenata srećne veze. Ako ste sa onim pravim ili onom pravom, ta osoba će umeti da vas nasmeje i odobrovolji čak i kad imate loš dan, i uz takvu osobu uspećete da prebrodite sve što vas snađe.

Da li želite iste stvari?

Da li ste razgovarali o dugoročnim planovima? Da li vidite sebe u sličnoj priči za deset godina od danas? OK je ako imate "varijacije na temu", ali… ako vi želite porodicu, a ona nije sigurna da uopšte želi decu, ili obratno, o tome bi trebalo ozbiljnije da porazgovarate na vreme.

Da li je lako?

Popularna kultura nas uči da je ljubav komplikovana… Ali prava ljubav zapravo je prilično jednostavna. Teče sama od sebe. Prirodno i lako, kao da je to jedini mogući način.

Ako je vaša veza od samog početka ispunjena dramom, teatralnim odlascima i pomirenjima, imajte samo u vidu da to najčešće nije znak velike ljubavi, već u najvećem broju slučajeva velikog nerazumevanja, i da bi bilo najpametnije da se prosto raziđete. Kad naiđete na pravu osobu, volećete se. I svađaćete se, naravno. Ali ta "volim te/mrzim te" dinamika neće biti osnovno obeležje vašeg odnosa. Jer, volećete se i kad se svađate.

Da li se slažete sa porodicom i prijateljima onog drugog?

Vaša porodica i prijatelji ne idu nikuda. Iako vaš partner ne mora da voli vaše roditelje i vaše prijatelje, kao što ni vi ne morate da volite njegove, važno je da oboje poštujete ljude koji su važni onom drugom.

Da li partnera volite baš takvog kakav jeste?

Ljudi se ne menjaju. Odnosno, menjaju se vrlo retko, i isključivo ako to sami požele. Nikada se ne menjaju zbog nekog drugog, pa makar taj "drugi" bila i osoba sa kojom su u vezi. Ali kad budete upoznali onu pravu ili onog pravog… tu osobu volećete bez "ali". Zato što prava ljubav nema "ali".

Kako da znate da li ste pronašli "srodnu dušu"

Tagovi:

Povezano

Sve vesti