Lokalni izbori: Intervencija policije, privođenje...

Autor:

U Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli danas su održani lokalni izbori. Zabeleženi incidenti i nepravilnosti. Na jednom mestu u Lučanima intervenisala policija. Kladovo: Priveden funkcioner SPS.

Lokalni izbori: Intervencija policije, privođenje... Foto: screenshot/Tanjug

Burno na lokalnim izborima u četiri srpske opštine.

Birališta su zatvorena u 20 časova, ali je tokom dana bilo incidenata.

Najveći problem, prema dosadašnjim izveštajima, odigrao se u Lučanima.

Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upale na biračko mesto 25 u Kotraži, u opštini Lučani, gde su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces. O ovom incidentu izvestila je i posmatračka misija CRTA, ali nije navela detalje sukoba.

Kasnije tokom dana, oglasio se MUP Srbije koji je naveo da je izdat nalog za privođenje B.P iz Prijepolja, osumnjičenog za ovaj incident.

Sa druge strane, iz Saveza za Srbiju saopštili su da su sprečili "krađu na biračkom mestu 25".

U opštini Lučani, tačnije u Guči dogodio se još jedan incident. Naime, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je saopštio da je lider Dveri Boško Obradović sa grupom stranačkih funkcionera upao u prostorije Policijske stanice u Guči, u pokušaju da se na nasilan način obračuna sa policijom, koja je radila svoj posao po nalogu tužioca.

Tom prilikom Boško Obradović jeprostačkim jezikom vređao državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović.

Drugi zabeleženi incident, opet prema tvrdnjama stranke, (ovog puta SPS) dogodio se u Kladovu, gde je priveden njihov funkcioner.

Kasnije se oglasila i SNS koja tvrdi da kandidat SPS za predsednika opštine Radovan Arežina presreće i fizički nasrće na aktiviste SNS.

Izvor: Tanjug

CRTA: VEĆE NEPRAVILNOSTI; IZBUŠILI NAM I GUME 

Na nekoliko biračkih mesta u Lučanima zabeležene su nepravilnosti.

CRTA je u saopštenju upozorila na porast tenzija u toj opštini, navodeći da su veće nepravilnosti zabeležene na 11 od ukupno 43 biračka mesta, kao i da su isečene gume na automobilu mobilnog tima te misije čijim su akreditovanim posmatračima "nepoznata lica" onemogućila pristup biračkom mestu Grab.

Do 19 sati glasalo - 67,7 odsto

Posmatračka misija CRTA saopštila je da su na lokalnim izborima u opštini Lučani do 13 časova glasala 5.784 birača, što predstavlja 35 odsto građana upisanih u birački spisak.

Do 19 časova glasalo je67,7 odsto građana upisanih u birački spisak, što je više od ukupne izlaznosti 2004. godine na lokalnim izborima.


"Među zabeleženim većim nepravinostima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača. Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače", stoji u saopštenju.

Navodi se i da su mobilni timovi misije CRTA, koji prate atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, primetili tokom prepodneva "veliki broj automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica".

"Vozila kruže po Dragačevu, zadržavaju se u blizini skoro svih biračkih mesta i neidentifikovane osobe iz vozila komuniciraju sa članovima biračkih odbora", piše u saopštenju.

SVE O INCIDENTIMA.

Među manjim izbornim nepravilnostima izdvajaju se biračka mesta koja nisu bila pripremljena u skladu sa propisanim procedurama, što su naši posmatrači utvrdili na tri mesta, navodi Crta.

Prva na glasačkom listiću na izborima u Lučanima je lista Aleksandar Vučić - Zato što volimo Lučane i Dragačevo, druga je PUPS Milana Krkobabića, dok je treći Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Četvrta lista je koalicija okupljena u Savezu za Srbiju, peta Vojislav Šešelj SRS, šesta Ivica Dačić - SPS, sedma je Grupa građana "Jedan tim" - Ivica Vukićević i osma je Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma.

Novi skupštinski saziv opštine Lučani nakon ovih izbora imaće 35 odbornika, što je za deset manje nego do sada.

SNEG POKVARIO PLANOVE

Prema podacima Opštinske izborne komisije (OIK) u Doljevcu, na vanrednim lokalnim izborima u toj opštini do 11.30 časova glasalo je 22,95 odsto upisanih birača.

Po rečima sekretara OIK Gordane Cvetković, izborni proces protiče "u najboljem redu" a izlaznost je manja u odnosu na prethodne lokalne izbore kada je do podneva svoj biračko pravo iskoristilo 38 odsto upisanih birača.

"Izlaznost je manja nego na prethodnim izborima, a razlog je verovatno loše vreme. Komunalno preduzeće čisti puteve i ulice na području opštine i verujemo da će izlaznost biti puno bolja u popodnevnim časovima", kazala je Gordana Cvetković.

Na području opštine Doljevac otvoreno je 37 biračkih mesta, a pravo glasa ima nešto više od 14.700 građana.

Za 37 odborničkih mesta u Skupštini opštine Doljevac na izborima se nadmeće pet stranaka i jedna grupa građana, i to Srpska napredna stranka, Socijalistička partije Srbije, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, Srpska radikalna stranka, Jedinstvena Srbija i grupa građana "Za demokratski Doljevac".

Vanredni lokalni izbori u Doljevcu raspisani su nakon što je predsednik opštine Goran Ljubić Međarac (SNS) podneo ostavku na tu funkciju.

On je podnošenje ostavke obrazložio "prozivkama opozicije" i željom da "proveri izbornu volju građana".

U dosadašnjem sazivu Skupštine opštine, SNS je sa 28 odbornika imao apsolutnu većinu.

Na vanrednim lokalnim izborima u opštini Kula, do 14 časova glasalo je 28,58 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Od upisanih 35.914 birača, do 14 časova glasalo je njih 10.267.

Na izborima u Kuli učetvovuje osam izbornih lista: Aleksandar Vučić - Zato što volim Kulu, SPS - Ivica Dačić, Pokret Kraljevine Srbije - Marko Košutić, Ruska stranka, Dušan Hajduković - Kekini principi, Pokret socijalista - Aleksandar Vulin, SRS - dr Vojislav Šešelj, PUPS - Milan Krkobabić i Grupa gradana "Kritična masa".

Lokalni izbori danas se održavaju i u opštini i Kladovo.

Na vanrednim lokalnim izborima će na 31 biračkom mestu moći da glasaju i građani Kladova i to za 28 odbornika u lokalnom parlamentu.

Prijavljene su četiri liste - SNS, SPS, PUPS i SRS, a pravo glasa ima nešto više od 22.300 gradana.

Povezano

Sve vesti

Mondo izdvojeno