Spaseni mladići zavejani na Fruškoj gori

Autor:

Preduzeće koje gazduje nacionalnim parkom Fruška gora apelovalo je na građane da ne idu u planinarenje i pešačenje tokom loših vremenskih uslova.

3
A- A A+

zlatibor, sneg, planina, srbija, zima, hladno, skijanje, sankanje, snežno. Foto: Mondo/ Goran Sivački

Naime, čuvari tog parka pronašli su i spasili dvojicu mladića koji su bili zavejani, javio je danas portal NS uživo (nsuzivo.rs).

Mladići iz Kule, stari 21 i 22 godine, došli su juče na Frušku goru s namerom da provedu noć pod šatorom u prirodi okruženi snegom, ali su shvatili da su se izgubili kada je napadao dubok sneg.

"Pokušavali su bezuspešno da dođu do prvog naselja kroz dubok sneg i da se vrate do grada, ali im to nije uspevalo. Da stvar bude još gora, oni nisu imali ni signal na mobilnom telefonu. Kada su prvi put došli do signala, uspeli su da konaktiraju srpski spasilački tim koji je stupio u vezu sa čuvarskom službom Nacionalnog parka Fruška gora", javio je NS uživo.

Akcija spašavanja trajala je više od dva sata, a koordinator akcije iz Nacionalnog parka Fruška gora Konstantin Plužarević rekao je da su se mladići smrzli i da su bili dezorijentisani, ali da je na svu sreću sve prošlo bez većih posledica.

Branka Bogavac iz službe za odnose sa javnošću Nacionalnog parka Fruška gora apelovala je na građane da "ne potcenjuju tu planinu i da u avanturu pešačenja i planinarenja krenu spremni i obučeni", te da se dobro upoznaju sa terenom koji žele da obiđu.

"U zimskom periodu posebno je rizično planinarenje i pešačenje, jer su mnogi orijentiri zatrpani snegom, a ukoliko oprema i garderoba nisu adekvatni može doći i do smrzavanja. Dešavalo se da se ljudi izgube i u letnjem i prolećnom periodu, ali su situacije zimi ipak daleko opasnije", kazala je Bogavac.

Povezano

Sve vesti