ARD: Kako tuče hrvatska policija

Autor:

Nemački javni servis ARD objavio snimke na kojima se mogu videti hrvatski policajci u blizini granice s BiH, koji uz upotrebu sile (udarci nogom, pendreci) prisiljavaju migrante da se "postroje", te potom kreću puteljkom u smeru BiH.

13
A- A A+

hrvatska, policija Foto: MONDO/Danijela PašićARD postavlja pitanje: Da li Hrvatska proteruje migrante u BiH preko "zelene granice", odnosno ilegalno, prenosi Dojče vele.

U periodu septembar-oktobar 2018. detektovano je najmanje 386 osoba, među njima žene i deca, kako ih naoružane pripadnici MUP Hrvatske (regularne policije i specijalnih jedinica) prate na šumskom puteljku, i onda nešto kasnije se vide policajci kako se sami vraćaju natrag.

Na snimcima se ne vidi premlaćivanje migranata, za šta su hrvatski policajaci često bili optuživani.

MUP Hrvatske je, povodom snimaka koje su objavili nemački mediji, saopštio da je "sve zakonito postupanje".

"To nije proterivanje, nego odvraćanje, potpuno legalan institut", naveo je u saopštenju MUP Hrvatske, preneo je Jutarnji list.

Gardijan objavio snimke: Hrvati "leše" migrante! VIDEO


"Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske", naveli su u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, ne radi se o "proterivanju stotina migranata u BiH" već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji na zelenoj granici i primeni instituta odvraćanja.

Video pogledajte OVDE.

Povezano

Sve vesti