Pismo EU Haradinaju - PRIVREMENO ukinite takse!

Autor:

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem i komesar za evrospku susedsku politiku i pregovore Johanes Han uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru.

105
A- A A+
kosoov zastave kosovska mitrovica Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U pismu mu nude rešenje problema vezanog za takse sa Srbijom, javlja dopisnik prištinskog lista "Koha ditore" iz Brisela.

Mediji: Haradinaj neće prihvatiti

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj u ponedeljak će odgovoriti negativno na predlog visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini koja u pismu kosovskom premijeru predlaže da ukidanje viza bude nagrađeno promenom naziva Kosova u sporazumu CEFTA, objavio je portal Gazetaexpress.Šef kabineta premijera Avni Arifi je za portal gazetaexpreš rekao da "pismo ne sadrži nijedan red ili stav koji nije poznat građanima Kosova".

Navodi se da iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica "UNMIK" u CEFTA sporazumu zameni odrednicom "Kosovo*", a zauzvrat traže da prištinske vlasti u znak dobre volje pre sutrašnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u Briselu privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

List piše da se troje članova Evropske komisije u pismu bavilo pitanjima koja su kod Haradinaja izazivala zabrinutost izraženu u njegovom pismu ranije upućenom Briselu, gde je objašnjavao razloge Prištine za uvođenje taksi.

"U duhu slobodne trgovinske zone, sve strane moraju da poštuju pravila koja su zajedno prihvatili. Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, kao što je komesar Han i predložio tokom posete 3. decembra, Evropska Komisija je spremna da uvede specijalni format za vas i Srbiju kako biste pronašli konkretna i praktična rešenja za razna trgovinska pitanja koja ste vi pomenuli", piše u pismu upućenom Haradinaju iz Briselu.

Dopisnica "Radija Slobodne Evrope" iz prestonice EU navodi da je pismo Haradinaju poslato 12. decembra.

Navodi se da se u pismu od prištinske strane traži da unapred dokaže konkretnu spremnost da se pronađe rešenje.

"Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo vašu vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za SSP, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme", stoji u pismu koje su potpisali Mogerinijeva, Malmstremova i Han.

Podseća se da se u Briselu u ponedeljak održava redovni godišnji sastanak o SSP sa Kosovom, a dan kasnije je zakazan isti format sastanka sa Srbijom.

RSE navodi da zato predstavnici Evropske komisije smatraju da bi ova nedelja bila idealna za poček rešavanja krize oko taksi.

U pismu evropski zvaničnici tvrde da su spremni da otpočnu s ovim procesom već 17. decembra na marginama sastanka SSP sa Kosovom i da zato traže od kosovskog premijera da imenuje jednog člana koji bi učestvovao u pripremnim sastancima u njegovo ime.

Priština je prošlog meseca povećala 10 odsto takse na srpski robu. EU je više puta apelovala da se takse ukinu, ali iz Prištine je odgovor uvek bio isti - do priznanja ne ukidamo takse.

NOVI UDAR PRIŠTINE! 100% taksa na "čisto srpsku" robu

Haradinaj i Han:"Takse ostaju dok nas Srbija ne prizna"

Povezano

Sve vesti