Budite se u "goloj vodi"?

Autor:

Ovo su najčešći uzroci noćnog znojenja kod žena.

Budite se u "goloj vodi"? Foto: Guliver/Getty images, demaerre

Počinje obično tako što sveže okupani uronite u čistu posteljinu… i završi se tako što se probudite u nekom trenutku u toku noći u goloj vodi. U većini slučajeva, noćno znojenje je posledica nečeg sasvim bezazlenog, kao što je previše zagrejana soba, ili pidžama od neke sintetike, ali ponekad može biti i simptom određenih zdravstvenih problema.

Generalno, ako noćno znojenje potraje duže od dva ili tri meseca, trebalo bi da odete kod lekara, kaže dr Naomi Šah, iz Maunt Sajnaj bolnice.

Ali, da ne biste odmah zamišljali neki mračan razvoj događaja, evo najčešćih uzroka noćnog znojenja kod žena:

U sobi je pretoplo

Kolika je temperatura u vašoj spavaćoj sobi? Ako je viša od dvadesetak stepeni Celzijusa, pretoplo je za spavanje, kaže dr Kristofer Vinter specijalista za probleme sa spavanjem za Women's Health.

Znojenju doprinose i pidžame od materijala koji onemogućavaju koži da diše (praktično svi osim pamuka i viskoze) kao i pokrivači koji su napravljeni od sintetike.

Ako vam je pretoplo, teže ćete i zaspati, jer da bismo mogli da zaspimo, telesna temperatura opadne za stepen ili dva, što nije moguće ukoliko smo u pregrejanoj sobi.

Generalno se mnogo znojite

Poremećaj preteranog znojenja stručno se zove hiperhiroza i javlja se kad se osoba znoji više nego što je uobičajeno, tokom čitavog dana, pa i tokom spavanja.

Hiperhidroza najčešće pogađa samo određene delove tela, recimo dlanove, tabane, pazuhe ili glavu, a znojenje je toliko intenzivno da ometa i svakodnevne aktivnosti.

Ako sumnjate da imate ovaj problem, posavetujte se sa dermatologom.

Imate noćne more

Ovo je jedno od najjednostavnijih objašnjenja. "Ponekad se ispostavi da hronično noćno znojenje i kod potpuno zdravih osoba izazivaju noćne more, naročito ukoliko osoba sanja da beži od nečeg zastrašujućeg", kaže dr Haei Banšik.

Sve što izaziva "bori se ili beži" odgovor organizma u budnom stanju ali i u snu, može da bude uzrok pojačanog znojenja.

Prolazite kroz hormonske promene

Jedan od najčešćih uzroka noćnog znojenja kod žena su promene u nivou estrogena. "Menopauzu često prate talasi vrućine, i nije retko da se oni javljaju i tokom spavanja", objašnjava dr Šah.

Ako ste u drugom stanju ili imate menstruaciju, i tada je povećana šansa da ćete se znojiti tokom noći, takođe zbog promena u nivou hormona.

Uzimate antidepresive

Pojedini lekovi iz klase antidepresiva mogu da pojačaju znojenje u toku noći.

Bolesni ste

"Virusne ili bakterijske infekcije koje izazivaju povišenu temperaturu su takođe očigledan uzrok znojenja", kaže dr Šah.

Pojačano noćno znojenje je jedan od pratećih simptoma tuberkuloze, ali javlja se i kod osoba koje su HIV pozitivne ponekad.

Limfom

Limfom je tip kancera koji napada delove našeg tela odgovorne za imunitet, i može da izazove različite simptome, kao što su groznica, promene u telesnoj težini i noćno znojenje.

Organizam limfom prepoznaje kao nešto protiv čega bi trebalo da se bori, i podiže se telesna temperatura dok telo pokušava da se odbrani.

Ipak, u ovom slučaju znojenje nije ograničeno samo na noć, pa ako ste nedavno neobjašnjivo počeli da gubite na težini i pojačano se znojite, idite kod lekara, za svaki slučaj.

Povezano

Sve vesti