• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najdeblji igrači u NBA ligi - rekorderi po kilogramima

Izvor mondo.rs

Da li znate ko je u vrhu ove liste? Saznajte!

Predstava koja se uklapa u sva uvrežena mišljenja jeste da su sportisti gladijatori savremenog doba i da je glavni preduslov za uspeh da budu apolonski građeni i pod spartanskom disciplinom.

Međutim, tu i tamo se naleti na po koji izuzetak, a posebno su drastični slučajevi pojedinih igrača koji su igrali u NBA ligi. Najteži košarkaš u profesionalnoj ligi SAD imao je tokom igračke karijere 170 kilograma, a nije u pitanju čuveni Šakil O’Nil.

Statistički pokazatelji nam ukazuju da se prosečna visina i težina košarkaša u NBA povećala od 2011. godine. Zvezde najkvalitetnije i najpraćenije lige sveta u košarci moraju da budu stalno spremne za najveća iskušenja i napore u sve jačem tempu igre. Postoje i oni drugi koji su pokušavali da čistim talentom i košarkaškom inteligencijom nadomeste pojedine fizičke nedostatke.

Bilo je dosta slučajeva kroz godine da košarkaši imaju i više od 150 kilograma "žive vage", pa i ako
su visoki preko 210-215 centimetara, opet je bilo previše.

Neki od njih su i pored ovog tereta uspevali da se održe godinama u nemilosrdnoj konkurenciji NBA lige, a pojedini poput Šekila O’Nila da postanu i istinske legende na planetarnom planu. Ovo su petorica igrača koji su ostali upamćeni kao najteži u Nacionalnoj košarkaškoj ligi SAD ikada.

5. Kevin Dakvort - 146 kg
Na samom početku karijere u NBA Dakvort se kretao u pristojnijim granicama od 130-135 kilograma, a bio je i dva puta učesnik "Ol-star" susreta, a u sezoni 1987/88 dobio je priznanje kao košarkaš koji je napravio najveći napredak u kompletnoj ligi. Kako je bivao stariji sve je više zapostavljao treninge i teretanu i "olabavio" strogi režim ishrane i rada. Dogurao je do 146 kilograma, što ga je prilično usporilo i načinilo lakom metom za rivale. Izgubio je primetno svoju eksplozivnost i prodornost i nakon 11 godina igre u NBA završio karijeru. Kilogram manje od njega imao je Robert Tejlor, zvani "Traktor".

4. Majkl Svitni - 157 kg


Ovaj debeljuškasti centar je stigao u Njujork Nikse 2003. godine, ali se od starta primetilo da sa svojom građom nije kompetentan da dostigne neki viši nivo igre. Jednostavno je imao masu, ali nedefinisanu, tačnije imao je salo, ali ne toliko i pravih mišića isklesanih u teretani. Svitni je od 2003. do 2007. godine nosio dresove Njujork Niksa i Čikago Bulsa, da bi se onda otisnuo u Kinu, pa zatim i na južnoamerički kontinent. Karijeru je okončao 2017. u redovima urugvajskog Urundar Universitarija. Ako već nije mogao da bude među poslednjima u gradu, uspeo je da bude pri vrhu na selu.

3. Edi Kari - 159 kg


Ovaj centar, koga je Čikago draftovao kao 4. pika 2001. godine je tokom prvih sezona u NBA bio više nego koristan na terenu. Imao je skoro svaku utakmicu po 15-20 poena u proseku, ali kako je vreme prolazio Kari je upadao u sve veće privatne probleme koji su mu bili prepreka da se više posveti košarci i dovođenju u top fizičku formu. Nije ni čudo, prvo ga je šofer Dejvid Kučinski tužio za seksualno uznemiravanje 2009. godine početkom januara. Istog meseca je u stanu zatekao devojku i 10-mesečnu ćerku ubijene u zajedničkom stanu, dok je trogodišnji sin Noa ostao nepovređen. Baksuzna 2009. godina je za Karija dostigla vrhunac juna te godine kada mu je oduzeta kuća koja je bila pod hipotekom zbog kredita. Ipak, uspeo je ovaj košarkaš da 2012. godine osvoji šampionski prsten sa Dalas Meveriksima, iako je bio epizodista u tom sastavu.

2. Šakil O’Nil - 163 kg

Prema mišljenju mnogih možda i najbolji centar koga je NBA liga ikada imala. Ako i nije bio najbolji, onda se sigurno može svrstati među Top 5 igrača na toj poziciji. "Big Šek" je iz sezone u sezonu nabacivao po koji kilogram viška, ali ga to nije omelo da teroriše svoje protivnike pod obručima na obe strane terena. Naš Vlade Divac je imao zanimljive okršaje sa njim i često uspevao da ga zbog iznuđenih faulova u napadu izbaci iz igre. Veći deo karijere je proveo u Los Anđeles Lejkersima, osvojio je četiri titule prvaka (tri sa Lejkersima, jedna sa Majami Hitom), bio je MVP šampionata 2000. godine. Njegov saigrač iz Los Anđelesa Kobi Brajant ga je često javno kritikovao zbog ishrane i nedovoljne posvećenosti na treninzima, a sam Šek je nekoliko puta pričao da ne voli da kuva i da je dobar deo karijere proveo na brzoj hrani. To ga nije sprečilo da bude jedno od zaštitnih lica NBA lige.

1. Oliver Miler - 170 kg


Teško je zamisliti gromadu od gotovo 200 kilograma da se devet sezona takmiči na najvišem nivou u NBA ligi. To je pošlo za rukom Oliveru Mileru, koji je imao vidnih problema kad god je trebalo da potrči u kontru, ili što pre uđe u igru kao zamena na poziv trenera. Miler je zaslužio pohvale što je uprkos svemu imao relativno uspešnu karijeru, ali i zaslužio otvorene kritike zbog nehajnosti i manjka želje da svoju figuru dovede u red. Tokom karijere je beležio 7,5 poena, 6 skokova i 2,2 asistencije u proseku, pa se može reći da je bio itekako koristan igrač u rotaciji. Ostao je upamćen po nadimku "Big O", a otprilike je tako i izgledao kad se pojavi na parketu.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rilac delija u srcu

Natezi igrac shih vremena je bio Prist Loderdejl, kratko igram ali bio titan

Djole

Zato sada nas Milicic ima 170kg 😊💪 Sve zavisi i kako ko nosi te kg. Nekome i 5 viska pravi problem,a neko igra i sa 20ak viska

Dinwidie

Sećam se ovog Milera, momak je presmešno izgledao na terenu, a svaki put kad bi krenuo da trči za ostalima zaostajao bi za pola dužine terena :)

Najnovije

Kolumnisti