Budite zdravi i veseli:Danas je dobar dan za prvi korak

Autor:

Umesto jednog velikog cilja, postavite sebi mnogo malih. Veruje se da je na Božić dobro započeti nešto novo, iskoristite to!

Budite zdravi i veseli:Danas je dobar dan za prvi korak Foto: Guliver/Getty images, dragana991

Veliki "novogodišnji" planovi nisu loša ideja, ako imate snage i volje da ih se pridržavate. Ali, istraživanja kažu da većinu njih batalimo pre kraja meseca. Mi vam zato nudimo jednostavnije rešenje, umesto jednog velikog cilja, postavite sebi mnogo malih. Donosimo vam nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da ove godine budete zdravi i veseli.

Redovno menjajte četkicu za zube. Četkica za zube idealna je podloga za bakterije, na njoj se može naći i do deset miliona klica. Većina njih je bezopasna, ali nije retkost da se na četkici nađe i vrlo nezgodna ešerihija koli. Da biste to izbegli, menjajte četkicu redovno, jednom mesečno, recimo. U međuvremenu je na svakih nekoliko dana isprerite ključalom vodom i OBAVEZNO spuštajte poklopac na wc šolji pre nego što povučete vodu.

Ne pomažite se rukama kad ustajete. To će ojačati mišiće vaših nogu i donjeg dela leđa. Dakle, kad treba da ustanete, stopala postavite u paralelan položaj, stegnite mišiće stomaka, zategnite guzu i polako se ispravite u stojeći položaj bez korišćenja ruku. Tako ćete pomalo vežbati svaki čas, a nećete moći da se "izvlačite" da nemate vremena za teretanu. Ako želite da pojačate efekat, na isti način i sedajte - bez pomaganja rukama. Ovo je odličan način da sačuvate kukove za starost.

Svakog dana popijte šolju jogurta. Mala porcija (125 grama) jogurta sa nižim procentom mlečne masti pet puta nedeljno smanjiće rizik od dijabetesa za čak 28 odsto, pokazalo je istraživanje naučnika sa Kembridža.

Smanjite grejanje. Temperatura u stanu niža za samo jedan stepen od one na koju smo navikli sistemski ubrzava metabolizam, podstičući pretvaranje "loših" masti (onih koje se gomilaju gde ne treba) u "dobre" (one koje našem telu pomažu da se ugreje). Osim toga, niža temperature pozitivno utiče in a stabilnost nivoa šećera u krvi.

Zamenite digitalni budilnik onim staromodnim. Prelazak na staromodni budilnik poboljšaće kvalitet vašeg sna, ali i opšte zdravlje. U idealnom svetu, imali bismo dovoljno vremena da se probudimo prirodno, bez budilnika. Ali, pošto to uglavnom nije slučaj, bar odaberite neki koji ne svetli u mraku. Plavičasta svetlost koju odašilju elektonski uređaji sa monitorima remeti nivo melatonina, hormona koji reguliše spavanje. Dakle, telefon, tablet i slične uređaje ostavite van spavaće sobe.

Birajte paracetamol umesto ibuprofena. Nema dokaza za uobičajeno verovanje da je ibuprofen moćniji od dobrog, starog paracetamola, koji je mnogo "nežniji" prema organizmu. Dakle, ako vam je potrreban neki lek protiv bolova, neka vaš prvi izbor uvek bude paracetamol koji nije toliko težak za želudac.

Brojte do sedam kad udišete. Ovaj najjednostavniji metod meditacije će vam pomoći da razbistrite glavu. Kad ste pod stresom, zastanite na trenutak, udišite duboko dok izbrojite do sedam, a izdisaj neka traje dok ne izbrojite do 11. Studije pokazuju da ovaj metod disanja efikasno snižava nivo kortizola, hormona stresa.

Ne izbegavajte stepenice. Svaka dva minuta hodanja uz stepenice sagoreće vam dodatnu 21 kaloriju. Ako izađete iz lifta malo ranije, pa se jedan sprat popenjete peške, nedeljno ćete sagoreti i do 500 kalorija više, što već nije zanemarljivo.

Stegnite trbušnjake i podignite stopala na koji centimetar od poda svaki put kad primite mejl ili poruku. Ovo je super način da još malo vežbate "na kvarno". Ako ovo budete radili redovno, ubrzo ćete primetiti da vas leđa manje bole, pošto ćete ojačati mišiće donjeg stomaka, vitalne za zdravlje lumbalnog dela kičme.

Pojedite porciju lisnatog zelenog povrća svakog dana. Samo dve kašike spanaća, kelja ili brokolija dnevno sniziće rizik od dijabetesa tipa dva za 14 odsto, pokazuju rezultati naučnih istraživanja. Ovo povrće je, uz mahunarke i koštunjavo voće, odličan izvor magnezijuma, koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Gledajte televiziju sat vremena manje u toku dana. Posle 25 godine, teorijski, svaki sat proveden pred televizorom skraćuje nam život za 22 minuta, jer dugi periodi neaktivnosti dovode do slabljenja mišića, a telo postaje manje efikasno u prerađivanju šećera i masti, što povećava rizik od mnogih bolesti. A i program je nikakav.

Pijte kafu. Ako pijete do četiri šolje kafe dnevno, ona ima pozitivan uticaj na opšte zdravlje. Određeni antioksidanti iz kafe smanjuju rizik od dijabetesa, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Osim toga, kafa (u razumnoj količini) pozitivno deluje na kognitivne sposobnosti, skraćuje vreme reakcije, poboljšava pamćenje i raspoloženje.

Idite na spavanje 15 minuta ranije. Trošimo čitavo bogatstvo pokušavajući da se osetimo bolje na ovaj ili onaj način, a samo 15 dodatnih minuta kvalitetnog sna može da učini čuda za vaše raspoloženje i opšte stanje organizma.

Smršajte pet odsto od vaše ukupne telesne težine. Umesto da se zamarate strogim dijetama i beskrajnim vežbanjem, zadajte sebi jednostavan cilj. izračunajte koliko je pet odsto od vaše težine, postarajte se da oslabite toliko, i već ste uradili mnogo za svoje zdravlje.

Pijte kakao pre spavanja. Antioksidanti kojima je kakao bogat poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu i pozitivno uitiču na memoriju. Ali, birajte onaj bez šećera.

I vežbajte, mislimo na vas: MONDO FITNES

Povezano

Sve vesti