• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska kompanija preuzima RTB Bor

Izvor Tanjug

Kineska kompanija "Ziđin Majning" danas zvanično preuzima Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru.

 RTB Bor Kinezi preuzimaju Izvor: Aleksandra Petrovski / MONDO
Površinski kop u Boru.
Izvor: Aleksandra Petrovski / MONDO

Kineska kompanija Zidin (Zi Jin) danas je zvanicno preuzela Rudarsko-topionicarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

Ugovor o pristupanju novog clana (Ugovor o preuzimanju) potpisali su u Beogradu ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antic i stariji potpredsednik i izvršni direktor Zi Ðina, Džordž Fang.

Kineska kompanija s uplatom za dokapitalizaciju dobija 63 procenta vlasništva nad RTB-om.

Zidin se obavezao da sacuva 5.000 radnih mesta i da investira 200 miliona dolara za rešavanje dugova, cije je pokrivanje predvideno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic rekao je novinarima da ce kompanija investirati u poboljšanje proizvodnje, otvaranje novih rudnika i povecanje efikasnosti u Srbiji, kao i da ce znacajno povecati proizvodnju u RTB-u Bor.

"U borskom basenu ce se posle tri godine proizvoditi oko 80.000 tona bakra i sopstvenog koncentrata, a vec posle šeste godine ocekujemo proizvodnju od 120.000 do 150.000 tona koncentrata bakra. To je veliko povecanje s obzirom na to da se danas tamo proizvodi oko 42.000 tona", kazao je Antic.

Ministar je istakao da ce se posle završenog investicionog perioda od šest godina u RTB-u Bor proizvoditi od 200.000 do 250.000 tona katodnog bakra cime ce Srbija postati treci najveci proizvodac bakra u Evropi.

Antic je podsetio da ce kineska kompanija isplatiti istorijske dugove RTB-a cime ce se borski basen stabilizovati kao jedan od najznacajnijih segmenata srpske privrede.

"To ce biti znacajno za citav niz naših subjekata, pocevši od Fonda za razvoj koji ce biti jaci za 20 miliona dolara, kao i za Elektroprivredu Srbije. Za rudnu rentu Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike, Fond za zaštitu životne sredine, Agenciju za osiguranje depozita, Poštansku štedionicu i citavih niz banaka bice uplaceno gotovo 200 miliona dolara", kazao je on.

Investicijama je predvideno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.
Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog srateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi izmedu 120.000 i 150.000 tona.

Zidin se obavezao da ce u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Kompanija Zidin jedan je od najvecih kineskih proizvodaca zlata, a druga po velicini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17. 500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok cista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zileeee

Ne razumem, sta je bitno koliko ce proizvoditi kad to vise nije nase?!

Вошкић

@Zileeee Кад се будеш разумео у економију онда коментариши.

Milojko

Sve rasprodaše i uništiše.

special image