Gađao igrača bananom, pa se kleo u decu da nije rasista

Autor:

Panteli, koji će imati 61 godinu kada mu istekne kazna ulaska na stadione, rekao je da je koru od banane našao bačenu pod nogama i da nije znao kako njegov postupak može biti shvaćen. Proglašen je krivim.

Gađao igrača bananom, pa se kleo u decu da nije rasista Foto: Julian Finney/Getty Images/Guliver

Averof Panteli (57) priznao je danas sudiji u velikom holu Hajberi korner magistrata u Londonu, da je on navijač Totenhema koji je 2. decembra na "Emirejtsu" bacio koru banane prema fudbaleru Arsenala, Pjer-Emeriku Obamejangu.

Panteli je, potom, kažnjen zabranom ulaska na fudbalske utakmice tokom naredne četiri godine i novčano, 500 funti.

On je pred sudom rekao da je "reagovao u zapaljivom trenutku", ali da "nije bacio koru banane prema tamnoputom igraču iz Gabona sa namerama vezanim za rasizam".

Sudija Mervin Mandel, međutim, u obrazloženju presude rekao je:

"Zaključujemo da je kora banane bačena isključivo iz razloga što je gol proslavljao tamnoputi igrač. Određene okolnosti pokazuju da je postupak imao elemente rasizma".

Izvor: TV Arena sport/MONDO


Obamejang je jedan od šest pogodaka u goleadi završenoj rezultatom 4:2 za njegov tim proslavio neposredno ispod dela tribina na kom su bili fanovi Arsenalovog najvećeg rivala, Totenhema. Kora od banane koja je doletela, pala je neposredno ispred gol-aut linije i izazvala revolt domaćih navijača.

"Nikako ne mogu biti rasista. Ja sam, zapravo, Grk sa Kipra. Ja 100 odsto nisam rasista. Kunem se životima moje dece, a nisam osoba koja radi te stvari. Izvinjavam se ako sam uvredio bilo koga u oba kluba, naročito Totenhemu. Uradio sam suludu stvar, ali nije mi namera bila da nekoga uvredim", govorio je Panteli.


Panteli je otac troje dece iz Noriča, koji je sa prijateljima doputovao u prestonicu na "Derbi severnog Londona" doputovao, a kući se vratio sa zabranom ulaska na stadione u Ujedinjenom Kraljestvu zbog koje će fudbal će sledeći put sa tribina gledati početkom 2023.

Tada će imati 61.

On je jedan od nekoliko navijača Totenhema sa aktuelnom zabranom ulaska na engleske stadione, koji zbog toga neće moći da uđu na otvaranje novog "Vajt hart lejn", koji bi trebalo uskoro da bude završen i "pušten u rad".

Odbranu je počeo rečima da je koru od banane našao bačenu, pod nogama i da nije mogao da pretpostavi kakvo značenje bi mogao da ima njegov postupak.

Povezano

Sve vesti