MONDO/Agencije

Oglasio se Guri

Bivši komandant srpske Žandarmerije Goran Radosavljević Guri kaže da ga "niti interesuje, niti pogađa odluka" američkog Stejt departmenta. Žrtvuje se budućnost srpskog naroda zbog ratnih zločinaca, kaže advokat porodice Bitići.

10
A- A A+

goran radosavljević, guri Foto: Mondo/Goran Sivački

Njemu je zabranjen ulazak u SAD zbog umešanosti u ubistvo američkih državljana, trojice braće Bitići.

Guri je za Radio Slobodna Evropa odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići, te dodao da je dao izjave istražnim organima i da je hiljadu puta o tome pričao.

"Vučić štiti Radosavljevića"

Pravin Madhiradžu, savetnik porodice Bitići, čija su tri člana - braća Ili, Mehmet i Agron, ubijeni u Srbiji 1999. godine, naveo je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mada je obećao da će ubice izvesti pred lice pravde, štiti bivšeg komandanta srpske žandarmerije Gorana Radosavljevića, za kojeg se tvrdi da je umešan u taj zločin. Madhiradžu je naveo da je Vučić "spreman da žrtvuje budućnost srpskog naroda zbog ratnih zločinaca", javlja AP. "On štiti ratnog zločinca odgovornog za ubistvo trojice američkih građana, u vreme kada Srbija pokušava da se predstavi kao reformisana zemlja", konstatovao je Madhiradžu. Prema njegovim rečima, SAD su poslale signal da neće zaboraviti Vučićeva obećanja.

"Tako da je nonsens da pričam o tome uopšte" , rekao je Radosavljević za RSE.

Američki Stejt department saopštio je da je Goranu Radosavljeviću Guriju zabranio ulazak u SAD, zbog, kako se u saopštenju Stejt departmenta navodi, umešanosti u gruba kršenja ljudskih prava.

Stejt department je u jučerašnjem saopštenju naveo da javno označava Radosavljevića na osnovu odeljka 7031(c) Zakona o operacijama u inostranstvu i povezanim programima Stejt departmenta.

Guriju zabranjen ulazak u SAD!

Taj odeljak zakona, kako je navedeno, omogućava da pojedincima i članovima njihovih porodica bude zabranjen ulazak u SAD u slučajevima kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su ti strani zvaničnici umešani u korupciju velikih razmera ili gruba kršenja ljudskih prava.

Prema tom zakonu, državni sekretar je dužan da javno ili privatno označi te zvaničnike i njihove članove porodice, te se u saopštenju dodaje da su osim Radosavljevića, javno označeni njegova supruga Svetlana Radosavljević i ćerka Ana Radosavljević.

U saopštenju se dodaje da postoje kredibilni dokazi da je Radosavljević umešan u ubistvo braće Bitići, trojice Amerikanaca albanskog porekla, u Srbiji, posle rata na Kosovu 1999. godine.

Povezano

Sve vesti