Ode Tesla pod zemlju (VIDEO)

Autor:

Ilon Mask predstavio prvi tunel novog transportnog sistema

1
A- A A+
tunel, ilon mask Foto: YouTube/screenshot/The Boring Company

Vožnjom posebne verzije modela "tesla modela X" otvoren je prvi tunel kompanije "Boring", koju je pre dve godine osnovao Ilon Mask.

Ovaj 1.800 metara dugačak tunel predstavlja prvi korak u ostvarivanju ideje o brzom podzemnom drumskom saobraćaju, koja bi smanjila saobraćajne gužve u velikim gradovima.

"Mislio sam da će ovo biti sjajno", rekao je Mask nakon vožnje tunelom. "Ali je ovo za mene vrsta otkrovenja, posebno jer funkcioniše vraški dobro."

Šef "Tesla motorsa" je na ideju da napravi jedan ovakav tunel došao nakon što je iskusio čuvenu saobraćajnu gužvu u Los Anđelesu.

Izvor: YouTube/The Boring Company

Ovaj demonstracioni tunel je koštao deset miliona dolara da se izgradi, a nalazi se u blizini središta još jedne Maskove kompanije, "Spejs X".

Tokom demonstracione vožnje, "tesle" su se kretale brzinama do 80 km/h, a na prednje točkove su imale prikačene instrumente za držanje putanje automobila kroz tunel.

Plan je da se izgradi čitava mreža tunela, isključivo za električne automobile, čime bi se smanjile gužve na "površini".

Vozila bi ispod zemlje mogla da se kreću brzinama većim od 200 kilometara na sat, a mreža tunela bi bila neograničena i po pitanju dužine, kao i nivoa.

Kako se vama čini ova ideja Ilona Maska? Pišite nam u komentarima...

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.

Povezano

Sve vesti