U ovoj kućici ljubimci mogu u miru dočekati petarde

Autor:

Automobilska tehnologija eliminisanja buke primenjena u izgradnji kućica za pse

1
A- A A+

ford, kućica za pse Foto: promo/Ford

Problem koji kućni ljubimci imaju za novogodišnje praznike je globalan, jer ne vole samo Srbi da tih dana "dejstvuju iz svih oruđa".

Zvuci koje proizvode petarde i vatrometi predstavljaju veliku opasnost po kućne ljubimce. Čak 5.000 ljubimaca godišnje umre od pretrpljenog stresa izazvanog eksplozijama pirotehničkih sredstava. Ovo je pogledica daleko osetljivijeg čula sluha nego kod ljudi. Tako psi mogu čuti zvuke sa četiri puta veće udaljenosti, kao i duplo šireg zvučnog spektra (67 Hz do 45 kHz u odnosu na ljudski teorijski opseg 20 Hz do 20kHz).

Osim kampanja poput ove, rešenje možda leži u kućicama koje ublažuju spoljašnju buku, a samim tim i zvuk eksplozija.

Zato je Ford odlučio da jednu od svojih automobilskih tehnologija ugradi u kućice za pse.

Izvor: YouTube/Ford Europe

Osim modernog dizajna, ova kućica se odlikuje i modernom tehnologijom, koja se bazira na poništavanju zvukova preko ugrađenih mikrofona i zvučnika.

Kada mikrofoni detektuju zvuk eksplozije, iz zvučnika se pušta zvuk čija frekvencija znatnoj meri poništava spoljašnji zvuk. Na taj način ljubimac ostaje spokojan unutar kućice.

Ford je ovu tehnologiju već primenio u nekim svojim modelima i na način putovanja učionio tišim, a samim tim i ugodnijim.

Za sada nema informacija da li će Ford početi da proizvodi i ovakve kućice.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.


Povezano

Sve vesti