Uskoro ulice Bore Todorovića, Gidrina, Harisa Brkića...

Autor:

Legendarni glumci, sportisti, muzičari dobiće svoje ulice u Beogradu, najavljeno iz Grada.

3
A- A A+
mural partizan, gtr, bora todorović Foto: MONDO/Stefan Stojanović Bora Todorović

Mnogi istaknuti glumci, muzičari, sportisti, umetnici, koji su zadužili Beograd i Srbiju nisu ili nemaju svoju ulicu u glavnom gradu ove zemlje.

Ali, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović najavila je da će prema pojedinima od njih biti ispravljena nepravda.

Na osnovu današnje odluke Skupštine grada Beograda o utvrđivanju neimenovanih ulica na području gradskih opština Savski venac, Zvezdara, Voždovac, Rakovica i Grocka, stanovnici tih opština moći će da se podiče da žive u ulici Ljube Tadića, Bore Todorovića, Ružice Sokić, Ranka Žeravice...

"Naša velika obaveza bila je da grad Beograd imenovanjem ulica i trgova oda počast nacionalnoj
istoriji i ljudima koji su zadužili naše društvo, ali i čovečanstvo. Poštovali smo tradiciju i uložili veliki napor da sve to uredimo na najprihvatljiviji način za sve. Recimo, u Mirijevu, na gradskoj opštini Zvezdara, postojaće tzv. 'glumačka kolonija', u kojoj će neimenovane ulice poneti ime velikana srpskog glumišta - Bore Todorovića, Ljube Tadića, Ružice Sokić, Dragomira Bojanića Gidre i mnogih drugih. Na Voždovcu će biti ulice 'vitezova beogradskog neba', odnosno pilota, koji su dali svoje živote braneći Beograd i otadžbinu", rekla je ona. 

Ona je rekla da će svoje ulice dobiti i košarkaški trener Ranko Žeravica, kao i nekadašnji košarkaš Partizana Haris Brkić, koji je ubijen 13. decembra 2000. godine ispred hale "Pionir", a do danas njegovo ubistvo nije rasvetljeno.

haris brkić Foto: MN Press - arhiva Haris Brkić

Takođe, jedna ulica poneće ime Miše Blama, velikog džez muzičara i kompozitora.

"Svi oni i mnogi drugi predstavljaju naše kulturno nasleđe, koje mi negujemo i čuvamo", rekla je Andrea Radulović.

Na sednici je odlučeno i da Skver na uglu Ulice cara Uroša i Solunske ulice u Beogradu ubuduće će se zvati skver Koste Šonde koji je 1902. godine osnovao prvu fabriku kakaa, čokolade, keksa i veštačkog leda "Šonda", koja se nalazila u Ulici cara Uroša na Dorćolu.

Povezano

Sve vesti