mondo.rs

Leglo zaraze u lekarskim ordinacijama

Autor:

Ovo vam verovarno nije palo na pamet.

Leglo zaraze u lekarskim ordinacijama Foto: MONDO/Zora Ćirković

Ako ste uspeli da "zakačite" nešto ovih dana, pa ste morali kod lekara, verovatno vam je prošlo kroz glavu "samo da ne pokupim još neki virus u čekaonici"… ali, prava opasnost "vreba" kad uđete u ordinaciju.

Analize su pokazale da je stetoskop prljaviji nego što biste očekivali, pošto su testovi pokazali da na njemu bakterija ima "koliko volite", uključujući i potencijalno opasne stafilokoke.

Studija koja je objavljena nedavno u stručnom žurnalu Infection Control & Hospital Epidemiology, zasnovana na istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Pensilvanije pokazala je da na ovom instrumentu ima više bakterija nego na dlanovima i nadlanicama lekara.

Stetoskop tokom jednog dana bude u kontaktu i sa desetinama pacijenata, i zbog toga je jako važno da se redovno dezinfikuje između pregleda, prenosi portal Prevention.

A vi pokušajte da se setite kad ste videli lekara da stetoskop dezinfikuje pre nego što vas "posluša"…

Mada, možda ne bi trebalo da budemo toliko stidljivi. Toliko se priča o prevenciji, da je sasvim razumno da lekara zamolite da, nakon što je oprao ruke, dezinfikuje i stetoskop pre nego što počne da vas pregleda.

Pre nego što uskočite pod tuš...

Povezano

Sve vesti