Vulkan ključa, strahuju od novog cunamija! FOTO, VIDEO

Autor:

Vulkan Anak Krakatau u Indoneziji i dalje ključa, a stanovnicima okolnog područja izdato je upozorenje da bi moglo da dođe do novog cunamija.Cunami, koji je u subotu pogodio obale Sundski prolaz odneo je do sada 373 života.

Vulkan ključa, strahuju od novog cunamija! FOTO, VIDEO Foto: Tanjug/AP Photo/Fauzy Chaniago


Portpartol Nacionalne agencije za prirodne katastrofe Sutopo Purvo Nugoro izjavio je na današnjoj konferenciji za štampu da postoji opasnost od novog cunamija zbog neprestane erupcije vulkana-

"Preporuka je Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku da se ljudi klone plaža neko vreme", rekao je portparol.

U Indoneziji je od udara smrtonosnog cunamija u subotu uveče, prema najnovijim podacima, poginulo je 373 osobe, dok je 1.459 povređeno, saopštili su danas zvaničnici.

Izvor: youtube/RT

Rojters javlja da je skoro 12.000 stanovnika obalnog područja prisilno evakuisano, a da je trajanje upozorenja na porast nivoa mora produzeno do srede.

Na terenu su lekari koji pokušavaju da saniraju povrede preživelih.

Cunami je pogodio plaže oko Sundskog prolaza, između Jave i Sumatre, nakon što je pokrenuto podvodno klizište izazvano erupcijom vulkana, prenela je agencija AP.

CUNAMI: Broj mrtvih skočio na najmanje 222 (VIDEO)

Indonežanska agencija za meteorologiju i geofiziku saopštila je u subotu da cunami nije pokrenut nikakvim zemljotresom, već najverovatnije podmorskim klizištima koja su se pojavila zbog aktivnosti vulkana Anak Krakatau.

Taj vulkan, smešten u Sundskom prolazu, "naslednik" je vulkana Krakatau, raznetog u katastrofalnoj erupciji 1883. godine, koja je odnela oko 120.000 života.

Povezano

Sve vesti