Rusi nam sagradili prve kilometre brze pruge

Autor:

Ruske železnice su na deonici Stara Pazova - Novi Sad napravili prvih 10 km pruge za brzine od 200 km na sat, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

1
A- A A+
pruga, prelaz, šine, pružni prelaz železnica Foto: MONDO/Jelica Dojčinović"Postavljeno je prvih 10 km pruge na deonici Stara Pazova - Novi Sad, koja je deo buduće brze pruge između Beograda i Budimpešte", rekla je Mihajlović novinarima nakon sastanka sa generalnim direktorom i predsednikom uprave Ruskih železnica Olegom Belozjorovim.

Istakla je da Srbija želi da postane jedna od najmodernijih zemalja u oblasti saobraćaja i zahvalila Ruskim železnicama na saradnji.

Položen prvi kilometar brze pruge u Srbiji

Kako je rekla, za tri godine Srbija je u saradnji sa Ruskim železnicama rekonstruisala 205 km pruga, u koje je uloženo 350 miliona dolara.

Istakla je da je fizička realizacija na deonici Stara Pazova - Novi Sad oko 47 odsto i da se sve odvija kako je i ugovorom dogovoreno.

Mihajlović je naglasila da su Ruske železnice u 2017. godini ostvarile rekord sa prevezenih više od milijardu putnika u svetu.

"To je jedna od najboljih svetskih komapnija i čast je za Vladu Srbije da radi sa njima", kazala je Mihajlović i dodala da su Ruske železnice jedna od najbezbebednijih i najekološkijih kompanija.

Belozjorov je kazao da se dobro radi na deonici Stara Pazova - Novi Sad u okviru kojeg se gradi tunel Čortanovci i da je do sada izvedeno oko 44 odsto radova.

"Već je položeno 10 km pruga za brzine od 200 km na sat na toj deonici", naglasio je on.

Povezano

Sve vesti