• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet se dodeljuju nacionalne penzije?

Izvor Tanjug

Posle šest godina pauze, ponovo će se dodeljivati priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, u javnosti poznate kao nacionalne penzije, pišu "Večernje novosti."


Od 1. januara 2019. godine umetnička udruženja će, kao i ranije, predlagati kandidate za "nacionalne penzije", a konačnu odluku donosiće ili Nacionalni savet za kulturu u novom sazivu ili komisija koju odredi Ministarstvo kulture i informisanja.

Taj dodatak, u međuvremenu umanjen na 45.000, biće vraćen na prvobitnih 50.000 dinara.

Kriterijumi će, međutim, biti oštriji nego ranije, jer je uočeno da je bilo i politizacije i improvizacije u izboru umetnika "nacionalnih penzionera", navode "Novosti".

Od 2007. do 2013. nacionalnu penziju dobila su 523 stvaraoca, a trenutno ovaj status ima oko 300 umetnika, što znači da se broj uživalaca ovog priznanja prepolovio.

Među dosadašnjim dobitnicima su Milovan Vitezović, Milan Lane Gutović, Ljiljana Dragutinović, Goran Sultanović, Predrag Miki Manojlović, Olivera Katarina, Miroslav Ilić, Merima Njegomir, Minja Subota...

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivana-k.v.

Miroslav Ilić prima nac.penziju???Za šta?A nedavno sam gledala emisiju gde Olivera Katarina kuka kako je onas neprevazidjena umetnica,a niđšta nema od države?Sada i ona nac.penz.Svašta!Ja bih rudarima dala nac.penz.

PENZIONER

ČIME SU ONI TO ZASLUŽILI NACIONALNU PENZIJU? PARAMA SA TEZGI ZA KOJE NISU PLATILI POREZ NI 1 DINAR ILI NOVOGODIŠNJIM NASTUPIMA ZA KOJE SU DEBELO PLAĆENI. BRUKA I SRAMOTA .

Zoka

Ovogodišnji laureati milomir marić i željko mitrović!

special image