Kada će VAR u Srbiju? Za deceniju, a možda nikada

Autor:

Zašto u Srbiji nema VAR tehnologije? Neubedljiv odgovor je dao predsednik Sudijske komisije FSS Zoran Petrović.

Kada će VAR u Srbiju? Za deceniju, a možda nikada Foto: Guliver/Marcelo Hernandez/Getty Images

Srbija je ozbiljno uključena u kandidaturu za domaćina dva velika takmičenja – Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva 2030. Ali, srpska Superliga je i dalje takmičenje za možda najviše spornih sudijskih odluka po kolu u Evropi.

Ipak, sve to nije dovoljno da arbitrima konačno u pomoć pritekne VAR. Ova tehnologija je sve više zastupljena na terenima širom sveta. Od sledeće sezone koristiće se i u Hrvatskoj, ali neće u našoj Superligi.

Možda još čitavu deceniju…

Predsednik sudijske komisije FSS, Zoran Petrović, smatra da se VAR u Srbiji neće još skoro primeniti. Razlog je nedostatak uslova i finansijskih sredstava. U Hrvatskoj će, na primer, uvođenje VAR tehnologije koštati oko milion i po dolara, deo će finansirati Hrvatski fudbalski savez, a deo FIFA.

"Ne postoje tehnički uslovi da se to sprovede kod nas. Da bi se VAR koristio, svaka utakmica mora da bude pokrivena velikim brojem kamera, a ne vidim ko to može da plati. Klubovi sigurno ne mogu, a ni Savez nije u takvoj situaciji. Kada će doći kod nas? Možda za dve, možda i za 10 godina", rekao je Petrović za "Alo".

Hrvati suaplicirali za program "FIFA Forward", koji pokriva 80 odsto troškova.

"To nije karta na koju Srbija može da igra. FIFA ne omogućuje prenos utakmice sa 26 kamera, ne obezbeđuje dva reportažna vozila. To je u ovom trenutku, sa aktuelnom infrastrukturom i interesovanjem za TV prenose, daleko od nas", dodao je Petrović.

Iako bi uvođenje ove tehnologije znatno doprinelo povećanju regularnost i pomoglo sudijama u obavljanju posla, FSS i Superliga i dalje odbijaju da naprave korak koji je očigledno neminovan. Povezano

Sve vesti