• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Beleške jedne Ane" - Kapor se i danas čita

Prvi put objavljena 1972. godine, knjiga "Beleške jedne Ane" Mome Kapora bila je književni fenomen uz koji su odrastale generacije, a tako je i skoro pola veka kasnije, budući da će se u knjižarama uskoro naći treće Lagunino izdanje.

 Beleške jedne Ane roman Mome Kapora Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Momo Kapor je rođen u Sarajevu, ali je Beograd bio njegov grad. I bio je i ostao jedan od najvećih promotera glavnog grada Srbije i njegovog duha.

Beograd i njegov duh opisivao je u svojim romanima, a jedan od takvih je i "Beleške jedne Ane", koja će uskoro dobiti treći "život" u izdanju Lagune. Takvog Beograda, nažalost, više nema ili ga ima tek u tragovima...

"Moja mama se zove Ana i ja sam Ana, ali Ana je u stvari on, moj otac. To je njegov način razmišljanja, to je ono što je osećao, sve što o životu znamo je tu, sve što je učio mene i sestru Jelenu", rekla je kćerka Mome Kapora, Ana, na predstavljanju novog izdanja ovog kultnog dela.

"Beleške jedne Ane" nas vraćaju u jedno setno, čedno vreme koje nije slutilo sve ono što nam se dogodilo kasnije.

"Sada Ana u novom Laguninom izdanju nastavlja svoj vanvremenski život. Sve je krenulo od ove iskrene knjige. Neke stvari su se promenile, ali one suštinske su ostale iste. Vreme je jedini sudija, ali mislim da je ova knjiga taj test položila“, istakla je kćerka jednog od naših najpoznatijih i najčitanijih književnika.

Književni kritičar Aleksandar Jerkov se zapitao šta nama knjiga, koja je imala kultni kulturološki smisao, znači gotovo pola veka kasnije.

"Momo Kapor je na jedan srećan način osetio duh vremena i progovorio iz svog ambijenta i savremenosti, to knjizi zauvek daje živost i književno-istorijski značaj. Momo je pomerio granice jednog izraza", ocenio je Jerkov.

U "Beleškama jedne Ane" svet je posmatran iz ugla tinejdžerke, ispričan prepoznatljivim beogradskim žargonom i ilustrovan autorovom rukom. To je u isto vreme i duhovita ali i nemilosrdna analiza jednog vremena. Sam pisac je svojevremeno rekao da je u ovom romanu "iznosio mnogo opasnije stavove od onih koji su se mogli naći u disidentskoj literaturi".

Neprikosnoveni hroničar beogradskog života pisao je jednostavno, ali originalno, stilom koji prija svima.

Akademski slikar Milan Tucović se razmišljajući o tome setio Kunderine "Nepodnošljive lakoće postojanja", pa je Momino delo svrstao u "podnošljivu lakoću postojanja", istakavši da je prkos glavne junakinje ove knjige remek-delo odnosa prema životu, filozofiji, veri...

"Od Mome se nije pojavio nijedan pisac koji piše tako lako, a da to njegovo ’lako’ traje i dan-danas. On divne stvari iz istorije umetnosti, filozofije, politike, vešto umetne u jedan spontan i lagan razgovor", kaže Tucović i dodaje: "Gledajući Kaporove ilustracije, opet neko bi rekao ’to je lako’, ali kad bi se prihvatio tuša i pera, pa iz daha jednom rukom sve to, shvatio bi da ne može ni da se približi najboljem slikaru među piscima i najčitanijem piscu među slikarima".

"Beleške jedne Ane" će svakog nasmejati, ali i podstaknuti da se zamisli nad nekim neprolaznim pitanjima. Ne zaboravite da "dobra stara vremena počinju već sutra u pola osam ujutru, kada se budite pokraj nekoga ko vam je drag, dok još spava i vas sanja". 

Roman "Beleške jedne Ane" možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE