• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U oktobru "prosek" 49.901, a srednja plata 10.000 manja

Izvor MONDO/Tanjug

Statistička prosečna neto plata u Srbiji za oktobar 2018. godine iznosila je porasla na 49.901 dinar (420€), ali medijalna je i dalje oko 330 evra. "Prava" plata je i dalje tek negde oko 220 evra.

  Prosečna plata za oktobar 2018 Izvor: Ilustracija MONDO

Prosečna plata realno je (sa uračunatom inflacijom) veća za 5,7 odsto, a nominalno za 8,0 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Oktobarska bruto zarada iznosila je 69.012 dinara, što je na godišnjem nivou realno povećanje za 5,2 posto, odnosno za 7,5 procenata nominalno.

Izvor: Ilustracija MONDO

Bruto zarade su u periodu januar - oktobar tekuće godine, prema podacima statistike, zabeležile realan rast od 3,8 procenata, i nominalni od 5,9 odsto međugodišnje, dok su neto plate porasle za 6,4 nominalno i za 4,3 procenta realno.

U Zagrebu plata kao dve u Beogradu

Medijalna neto zarada za oktobar iznosila je 39.278 dinara (oko 330€), što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

U svaku kuću u Srbiji mesečno uđe 540 evra

Ali ni ta statistička kategorija ne odražava realno stanje u našim novčanicima. Medijalna zarada je tačan iznos isplačene plate od kojeg postoji jednak broj većih i jednak broj manjih uplata.

Najpribližnija stvarnom stanju je modalna plata, to jest prosek grupe sa najvećim brojem (približnih) isplaćenih plata. Ovaj iznos, međutim RZS ne objavljuje redovno pri svakom mesečnoj izveštaju o zaradama.

ZABRINJAVAJUĆE: Na korak od siromaštva svaki četvrti

Ako se uporedi sa s odnosom iznosa koji su prezentovani u februaru, ta "prava" srednja plata je oko polovine prosečne neto zarade (52 odsto) ili oko dve trećine (67 odsto) medijalne zarade. To bi za oktobar iznosilo od 218 do 221€, dok je u septembru bilo od 210 do 215 €.

Komentari 26

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Najviše isplaćenih plata je od 218€ do 221€!? Pametnom dosta!

Srbija je mama

Ja ne znam odakle ove cifre to sa nekim koeficijentom mnozenja kada 80% ljudi u srbiji je prijavljeno na minimalac alo vasiono .....

IROK

Prve dve recenice a narocito druga sve objasnjavaju.

special image