Tanjug,mondo.rs

Raketama na Damask! (FOTO, VIDEO)!

Autor:

Više izraelskih raketa palo je sinoć u blizini Damaska, a većinu njih oborila je sirijska protivvazdušna odbrana, javila je državna televizija citirajući vojne izvore.

2
A- A A+


Tri vojnika su povređena u napadu a pogođen je depo sa oružjem, javio je Rojters.

"Naša protivvazdušna odbrana reagovala je protiv raketa izraelskih borbenih aviona ispaljenih iz libanskog vazdušnog prostora i oborila većinu njih pre nego što su pogodile cilj", naveo je vojni izvor.

Libanska državna tv prenela je da su iznad Libana preleteli izraelski borbeni avioni koji su gađali tri pozicije južno od Damaska gde se nalaze depoi sa oružjem libanske militantne grupe Hezbolah i iranskih snaga, javio je AP.

Izvor: Youtube/Euronews

Ovi napadi su prvi otkako je američki predsednik Donald Tramp prošle sedmice najavio da će SAD povući svojih 2.000 vojnika iz Sirije.

Portparol izraelske vojske je potvrdio da su aktivirani sistemi protivvazdušne odbrane kao odgovor na rakete upućene iz Sirije.

Kako navodi AP, veruje se da je Izrael bio iza serije vazdušnih napada u prošlosti čija meta su bile iranske i snage Hezbolaha koje se bore zajedno sa snagama sirijske vlade.

Sirijska PVO odbila vazdušni napad u Damasku

Izrael i Sirija potpisale su 1974. godine sporazum o povlačenju nakon rata između Sirije, Izraela i Egipta.

Izrael je 1967. godine okupirao sirijsku teritoriju Golanska visoravan, a izraelske trupe su i danas na toj teritoriji.

Povezano

Sve vesti