"Srbija u zdravstvu bolja od nekih zemalja EU"

Autor:

Aleksandar Vučić kaže da će plate zaposlenih u zdravstvu iz godine u godinu biti veće i naveo da je Srbija danas ispred pet ili šest zemalja EU po kvalitetu zdravstvenih usluga.

"Srbija u zdravstvu bolja od nekih zemalja EU"  Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Vučić je mladim lekarima, koji su danas dobili ugovore o prvom zaposlenju, rekao da je uveren da će plate moći da budu veće zahvaljujući boljoj situaciji u ekonomiji.

"Molim vas da znate da svako povećanje mora da prati jačanje naše ekonomije koja je ranije bila uništena. Nismo imali šta da naplatimo. Danas se stvari menjaju, jer nije isto kada u Nišu na primer imate dve ili osam fabrika. Taj novac se sliva u državnu kasu", rekao je Vučić.

Navodeći da je završen Klinički centar u Nišu, Vučić je rekao da očekuje da će u narednih nekoliko godina biti završeni i centri u Beogradu, Novom Sadu u Kragujevcu.

"Posebno planiramo da uložimo u Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici i zdravstveni centar u Gračanici", rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da problem u zdravstvu postoji, te da je pre pet godina bilo poslednje u Evopri, međutim, kaže da je ono danas ispred pet, šest zemalja EUšto, kako kaže, ne znači da je dobro.

I danas je, dodaje, nezadovoljan jer sluša izgovore kada pojedini radovi ne počnu na vreme i tada mu, kako kaže, dođe do da "iskoči iz kože", jer sluša "tupave, nesuvisle, odgovore".

"Mladi lekari plakali kad su dobili poziv za posao"

Kada je reč o platama zaposlenih u zdravstvu, Vučić je rekao da je insistirao da plate lekara i medicinskog osoblja budu najviše povećane.

Sestrama i medicinskom osoblju 12 odsto će plate biti veće ove godine, a lekarima 10 odsto.

"Sledeće godine da budu kumulativno još veće. Ulagaćemo sve više u vas. Moći ćete pristojno da živite u zemlji od napordnog i teškog rada. Niko neće moći da potceni vaše znanje i rad i uveren sam da će država umeti da ga nagradi", rekao je Vučić.

Kako je rekao, danas je srećan, jer je u ova teška i turbulentna vremena, ne našom krivicom, izazvana u svetu, Evropi i regionu, pronađena mogućnost da se mladima koji obezbedi bolja i sgurnija budućnost.

PRVI POSAO: Zaposlenje za 60 lekara

"Zdravlje nema cenu, obrazovanje, nauka i razvoj nemaju cenu i zato je država počela da ulaže više novca", rekao je Vučić.

Vučić je zamolio vladu da počne da prati rad vredne dece u srednjim i višim školama i da ih na isti način angažuje.

"Da im ukažemo da država ima sve više ekonomskog potencijala, da smo u stanju da izgradimo društvo zadovoljnih, ako ništa drugo, neuporedivo zadovoljnijih građana", rekao je Vučić.

Povezano

Sve vesti