• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže nam nova EKONOMSKA KRIZA?!

Izvor Tanjug

Suštinski razlog za moguću ekonomsku krizu, pored zategnutih političkih odnosa, u tome što svet nikad nije bio zaduženiji - 227 triliona dolara, kaže Aleksandar Vučić.

Predsednik Aleksandar Vucic izjavio je danas, povodom napisa u domacim i stranim medijima o mogucoj novoj svetskoj ekonomskoj krizi, da je Srbija mala da bi mogla da utice na svetske ekonomske tokove i da mora da se ponaša odgovorno i vraca svoje dugove što pre.

"Ako se ude u globalnu recesiju mi smo toliko mali da možemo da uticemo. Jedini moj savet premijerki Ani Brnabic i ministru finansija Siniši Malom je bio - vracajte dugove brzo, da bismo imali što manje da vracamo u buducnosti i da bismo održali budžet zdravim", rekao je Vucic odgovarajuci na pitanja novinara.

Kako je rekao, država prati reakcije americkog FED-a, kao i cutanje Evropske centralne banke, zbivanja na svetskim berzama, a posebno u Japanu i Kini, zbog cinjenice da njihove banke sve teže odobravaju zajmove, što bi, upozorio je, mogli da budu signali velikog opreza zbog mogucih nedostajucih finansijskih sredstava.

Predsednik je primetio da je suštinski razlog za mogucu ekonomsku krizu, pored zategnutih politickih odnosa, u tome što svet nikad nije bio zaduženiji - 227 triliona dolara.

"To nikada nije bilo, to su nemoguce cifre. To svet ne može da podnese. Posebno što centralne banke nemaju više rezerve kojima to mogu da podmire", rekao je Vucic.

Gde je Srbija deceniju od svetske ekonomske krize?


Zbog toga je za Srbiju važno da ima stabilne finansije, podvukao je predsednik.

"Zato cemo biti mnogo bolje pripremljeni nego za 2008. godinu. Ja ne mogu da lupam gluposti, kao što su oni govorili, da je globalna recesija velika sanša za našu zemlju, Ne mogu da lažem narod, to može samo neko ko je krajnje neozbiljan i neodgovoran, ko se bori za politicke poene", rekao je Vucic.

Ukazao je da je odnos srpske prema americkoj privredi - 1:520, i da ne možemo mi da se snademo bolje.

Banka koja je zamesila krizu placa 17 milijardi



"Ali, možemo te prve udare da primimo mnogo bolje i da budemo neuporedivo otporniji. Zato je važno da vracamo dugove, jer ce novac postati mnogo skuplji", istakao je on.

Upitao je šta ce u tom slucaju da rade zemlje ciji su dugovi 90, 100 ili 130 odsto BDP-a i primetio da te zemlje nece moci da pozajmljuju novac na svetskom tržištu kao danas.

Život jeste Švicarska


"To te države vodi u kanal... kao u vreme Ðilasa, Jeremica, kamate 7,35 odsto... Nema države koja to moze da preživi", ukazao je.

Zato Srbija vraca dugove, da bismo imali svoj novac, dobru likvidnost, uz solventnost koju vec imamo, da možemo, i ukoliko bismo ulazili u bilo kakve investicije, da imamo jeftin novac, a ne najskuplji, zakljucio je Vucic.

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

A kada to mi nismo bili u krizi tesko nama svama

Deda mraz

Kriza iz 2008 godine je je nastala kao kriza hipotekarnih kredita u usa i to tako što su mnogi ne naplativi krediti bili obeleženi kao naplativi. Banke su to namerno uradile kako bi izvukle novac od ljudi sa ciljem remećenja kursa valuta konkretno dolar-euro. Euro im je bio interrsantan posebno jer je bio znatno jači od dolara, a između ostalog Rusija je devizne rezerve držala u eurima. Na taj način su pokušali da ekonomski potčine Evropu, i da politički i ekonomski drmaju fotelju Putinu..... Problem je što Američkim korporacijama ponestaje resursa i prostora. Uradiće sve kako bi izvukli profit! Akoi se kriza o kojoj se govori ne odigra, odigraće se svakako neka nova kasnije. Ključ kontrole krize je bojkot dolara i svih valuta blisko vezanih za dolar, ili pak svođenje dolara na njegovu pravu vrednost, uvođenje u krizu pre nego što Američki finansijski sistem očekuje, reforma domaćeg bankarskog sistema, štampanje novca sa zlatnim uporištem, i još mnogo toga......

Nenad

VUCICU PRESTANI DAVATI KOSOVARSKE DODATKE!!!

special image