Beta,Tanjug

Tači: Dobili smo rat sa Srbijom, a sad ćemo...

Autor:

Predsednik tzv. Republike Kosovo, Hašim Tači, danas je u godišnjem obraćanju poslanicima i građanima izjavio da je "Kosovo dobilo rat sa Srbijom, ali da je sada na redu da se dobije i mir".

130
A- A A+
kosovo skupština, priština, hašim tači Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

"Sa Srbijom imamo jedan vek neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cenu. Sada je vreme da dobijemo i mir sa Srbijom, za nas i buduće generacije koje dolaze. Zato pozdravljam stvaranje Pregovaračke grupe od strane Skupštine Kosova i početak rada na sporazumu sa Srbijom", rekao je Tači na sednici koju su bojkotovali poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova, javlja Beta.

"Srbi su genocidni ali sarađivaćemo"

Tači je poručio je da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga sa Srbijom iako je, kako tvrdi, Srbija genocidna država sa kojom Kosovo ima vekovno neprijateljstvo, prenosi Tanjug. On je podnoseći godišnji izveštaj u parlamentu ponovo optužio Srbiju da je odgovorna sa ubistvo više od 13.000 civila i silovanje 20.000 Albanki.

Prema njemu, sporazum treba da bude konačan, sveobuhvatan i postignut u mirovnom procesu uz posredovanje EU i uz punu podršku od strane SAD.

Tači: Srbija nema pravo da koči dijalog

"Ovaj sporazum Kosovu treba da donese priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije, dok regionu treba da donese održivi mir i stabilnost", kazao je kosovski predsednik.

Podvukao je da je poslednjih dana dobio dva pisma, jedno od predsednika Francuske Emanuela Makrona i jedno od predsednika SAD, Donalda Trampa.

"Pismo predsednika Makrona hvali naše angažovanje za mir i stabilnost. Ali je još snažnije pismo predsednika Trampa, države koja je nama najbliskija. Predsednik Tramp izdvaja Kosovo kao odlučujući partner za mir i razvoj celog evropskog kontinenta", kazao je Tači. Kosovski predsednik smatra da "treba da sa najvećom ozbiljnošću shvatimo poziv predsednika Trampa koji kaže da podstiče mene i lidere Kosova da iskoriste ovaj jedinstveni trenutak i da govore jednim glasom tokom pregovora za mir".

EU o Trampovom pismu Vučiću i Tačiju

U dijalogu o normalizaciji odnosa imamo podršku najjače države, SAD i podršku EU i njenih država, ističe on.

"Ako izgubimo ovaj trenutak, kako kaže i predsednik Tramp u svom pismu, bilo bi to tragično vraćanje nazad i gubljenje mogućnosti koja se neće ponoviti dugo vremena. Zato danas kao predsednik Kosova sa govornice Skupštine Republike Kosovo u ime građana i liderstva Kosova potvrđujem da je Kosovo spremno za dijalog. Kosovo se obavezuje da će postići konačni sporazum sa Kosovom", kazao je Tači.

On je poručio predsedniku SAD da građani Kosova sa nestrpljenjem čekaju blagoslov sporazuma u Beloj kući pod liderstvom predsednika Trampa.

Povezano

Sve vesti