mondo.rs

SKUPLJE GREJANJE: U pet mesta već poskupelo, slede...

Autor:

Daljinsko grejanje je dobro, u većini gradova greje se i noću, ali zbog skupljeg mazuta i gasa više toplana traži poskupljenje jer cene nisu menjane od 2015. MEđutim, zeleno svetlo dalo je samo sedam lokalnih samouprava.

8
A- A A+
radijator, grejanje, zima, rukavice Foto: Guliver/Getty Images/belchonock

Lokalne samouprave uglavnom ne odobravaju zahteve, pa će se većina građana i dalje grejati po starim cenama. Od 60 toplana saglasnost za povećanje cena dobilo je tek sedam daljinskih sistema, javlja RTS.

Toplane su tako zakinute i ugroženo im je poslovanje jer Uredba o formiranju cena grejanja je jasna – toplane mogu korigovati cene nagore ukoliko energenti poskupe više od tri odsto.

Cena može i nadole

Po Uredbi, cene mogu ići i nadole. Očigledno da lokalne samoprave kalkulišu jer cena nafte poslednjih mesec i po dana pada pa ne odobravaju poskupljenja. "Toplane će raditi kalkulacije cena uglavnom, ako im cene energenata pojeftine za pet i više odsto. One su čak i obavezne da koriguju cene naniže", kaže Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Nadležni ocenjuju da su, tako, zahtevi toplana za povećanje cena grejanja su osnovani, ali u Srbiji narod kaže da "propisi postoje da bi se kršili".

"Razlog za opravdano poskupljenje je veća cena gasa od 21 procenat od početka 2018. godine i mazuta za 27 odsto, a ta dva primarna energenta toplane u Srbiji uglavnom i koriste", kaže Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

"Mi zapravo poslujemo sa problemima koji se odnose na tu razliku u ceni gasa koji kupujemo i cene toplotne energije koju prodajemo jer nismo imali korekciju", kaže Melanija Lojpur iz Zrenjaninske toplane.

Ali promena nema bez odluka lokalnih samouprava, a od oktobra saglasnost za usklađivanje cena dobilo je pet toplana u Smederevu, Vrbasu, Novoj Varoši, Staroj Pazovi i u Nišu, gde je skuplji varijabilni deo računa dok je fiksni pojeftinio. Od Nove godine grejanje će biti nešto skuplje i Sremskoj Mitrovici i Užicu.

Veliki kvar: Više naselja u Beogradu bez grejanja

"Nova cena će biti 99 dinara po metru kvadratnom. Znači poskupljenje grejanja je 10,2 procenta. Znači od nepunih sto dinara, 70 odsto je za same energente, a 30 odsto je za neko investiciono i tekuće održavanje", kaže Branko Filipović, izvršni direktor Gradske toplane u Užicu.

Evo koje grejanje je najisplativije

Toplane i potrošači zatvaraju međusobni krug potraživanja – ako se računi za grejanje redovno izmiruju, i toplane mogu redovno da plaćaju energente, piše na svom vebsajtu RTS.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti