• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKUPLJE GREJANJE: U pet mesta već poskupelo, slede...

Izvor mondo.rs

Daljinsko grejanje je dobro, u većini gradova greje se i noću, ali zbog skupljeg mazuta i gasa više toplana traži poskupljenje jer cene nisu menjane od 2015. MEđutim, zeleno svetlo dalo je samo sedam lokalnih samouprava.

Lokalne samouprave uglavnom ne odobravaju zahteve, pa će se većina građana i dalje grejati po starim cenama. Od 60 toplana saglasnost za povećanje cena dobilo je tek sedam daljinskih sistema, javlja RTS.

Toplane su tako zakinute i ugroženo im je poslovanje jer Uredba o formiranju cena grejanja je jasna – toplane mogu korigovati cene nagore ukoliko energenti poskupe više od tri odsto.

Cena može i nadole

Po Uredbi, cene mogu ići i nadole. Očigledno da lokalne samoprave kalkulišu jer cena nafte poslednjih mesec i po dana pada pa ne odobravaju poskupljenja. "Toplane će raditi kalkulacije cena uglavnom, ako im cene energenata pojeftine za pet i više odsto. One su čak i obavezne da koriguju cene naniže", kaže Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Nadležni ocenjuju da su, tako, zahtevi toplana za povećanje cena grejanja su osnovani, ali u Srbiji narod kaže da "propisi postoje da bi se kršili".

"Razlog za opravdano poskupljenje je veća cena gasa od 21 procenat od početka 2018. godine i mazuta za 27 odsto, a ta dva primarna energenta toplane u Srbiji uglavnom i koriste", kaže Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

"Mi zapravo poslujemo sa problemima koji se odnose na tu razliku u ceni gasa koji kupujemo i cene toplotne energije koju prodajemo jer nismo imali korekciju", kaže Melanija Lojpur iz Zrenjaninske toplane.

Ali promena nema bez odluka lokalnih samouprava, a od oktobra saglasnost za usklađivanje cena dobilo je pet toplana u Smederevu, Vrbasu, Novoj Varoši, Staroj Pazovi i u Nišu, gde je skuplji varijabilni deo računa dok je fiksni pojeftinio. Od Nove godine grejanje će biti nešto skuplje i Sremskoj Mitrovici i Užicu.

Veliki kvar: Više naselja u Beogradu bez grejanja

"Nova cena će biti 99 dinara po metru kvadratnom. Znači poskupljenje grejanja je 10,2 procenta. Znači od nepunih sto dinara, 70 odsto je za same energente, a 30 odsto je za neko investiciono i tekuće održavanje", kaže Branko Filipović, izvršni direktor Gradske toplane u Užicu.

Evo koje grejanje je najisplativije

Toplane i potrošači zatvaraju međusobni krug potraživanja – ako se računi za grejanje redovno izmiruju, i toplane mogu redovno da plaćaju energente, piše na svom vebsajtu RTS.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zzzzz

Grejna sezona traje pet meseci, a grejanje se naplacuje cele godine. Po zakonu dok nije na snazi grejna sezona treba da naplacujete samo odrzavanje instalacija a ne punu cenu.E moj direktore a o tome ni reci

Arsenije

Kad će omogućiti narodu da se odjavi da grejanja bez plaćanja izmišljenih nadoknada za posredno grejanje. Plaćaju li oni meni korišćenje moga stana za provlačenje njihovih cevi? Da li po rezonu posrednog grejanja komšije treba da učestvuju u mom računu za struju jer kad grejanje nije radilo kod mene je radila TA peć i uljani radijator, a oni nisu imali čime da se zagreju?

62

Šta je šest hiljada razlike više za gas A sve ti čisto, nema cepanja, nema struganje a to ako uračunat u cenu onda skuplja drva, pa unosi drva iznosi pepeo, prljaj kuču i sebe a tamo gospodin-pipneš dugme i ćao

special image