mondo.rs

Ne jedete sladoled zimi?

Autor:

Možda bi ipak trebalo, a posebno ako vas boli grlo!

Ne jedete sladoled zimi? Foto: Guliver/Getty Images/kittimages

Rasprostranjeno je mišljenje da je sladoled uzročnik upale grle. Iako su mnoga istraživanja do sada pokazala i dokazala suprotno, da je konzumacija sladoleda blagotovornija zimi nego leti, roditelji i dalje izbegavaju da mališanima kupuju ovu poslaticu tokom hladnih meseci. Evo zašto je sladoled dobar za vas i vašu decu tokom zime.

U najvećem broju slučajeva upala grla prouzrokovana je virusom ili bakterijama. Kako je lečiti?

Pored preporučene terapije od strane doktora, ishrane koja mora da obiluje vitaminom C, nova istraživanja pokazuju da određene namirnice ublažavaju bol i osećaj iritacije u grlu - među tim namirnica je i sladoled. 

"Konzumacija sladoleda ima višestruko pozitivno dejstvo - deluje antizapaljenski, hladnoća sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji, smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće, a preporučuje se iz istih razloga i kod upale krajnika", izjavila je dr pedijatar Tanja Vukomanović.

Iako je zastupljeno mišljenje da je baš sladoled uzročnik prehlade, da njegova konzumacija može da pogorša upalu, zapušenje nosa i da izazove probleme sa disajnim organima, nauka dokazuje suprotno.

U akademskom članku objavljenom u Institute for Clinical Systems Improvement jedan od načina "kućnog" lečenja upale je urpavo konzumacija hladnih poslastica, pre svega sladoleda i tečnosti. Za smirivanje neprijatnog osećaja i bola u grlu slobodno možete posegnuti za sladoledom, on će imati blagotvoran uticaj ne samo na grlo, već i na vaše raspoloženje.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti