MONDO/Tanjug

Haradinaj ljut na EU: Zašto se ćuti o pismu Brnabić

Autor:

Premijer tzv. Kosova, Ramuš Haradinaj, ocenio je danas da je neprihvatljivo to što se EU nije oglasila povodom pisma u kojem je premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku to priznanje

65
A- A A+
ramuš haradinaj han Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Haradinaj je na konferenciji za medije nakon sednice Vlade, zatražio od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, i evropskog komesara za pregovore o pristupanju, Johana Hana, da reaguju na takve postupke Beograda.

'"Evropska unija se glasno protivila kada je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije, više je puta zahtevano da Kosovo povuče taksu, a zapravo je pristup EU stvorio ovu situaciju. Pismo premijerke Ane Brnabić koje je upućeno premijerima zemalja sa zahtevom da povuku priznanje Kosova je neprihvatljivo", navodi Haradinaj.

I ova zemlja je povukla priznanje Kosova!

On tvrdi da je to dokaz ne samo da je Priština bila u pravu kada je uvela takse nego je "navodi ka drugim merama".

"Začuđen sam ćutanjem Mogerinijeve, komesara Hana i ostalih zvaničnika EU povodom ovog pisma. Ovo nije u duhu dijaloga, niti učlanjenja u EU. Ovo je protivno dijalogu i evropskoj perspektivi", tvrdi Haradinaj.

On je pozvao zvaničnike EU da ne ćute jer, kako je rekao, ćutanje je i dovelo do sadašnje situacije.

Evropska unija, koju predstavljaju Mogerini i Han na koje se jedi kosovski premijer, je podeljena po pitanju priznanja samoproglašene Republike Kosovo. Pet članica (Grčka, Španija, Rumunija, Slovačka i Kipar) i pored velikog pritiska vodećih zemalja EU (prvenstveno Nemačke i Velike Britanije ali i "atlanskog saveznika" SAD), ne želi da prizna odluku o nezavisnosti donesenu mimo volje Beograda.

Povezano

Sve vesti