AMERI NE DAJU: Hrvatima propala kupovina "f-16"

Autor:

Amerikanci ostali "tvrda srca" i odbili da odobre hrvatsku kupovinu polovnih borbenih aviona "f-16" od Izraela. Nije pomogla ni kuknjava Netanijahua Vašingtonu, jer Hrvati nisu dovoljno pouzdani da dobiju noviju američku tehniku.

16
A- A A+
ilustracija Foto: Youtube/screenshot/US Military Power ilustracija

Novinar pouzdanog američkog portala Aksios, Barak Ravid, koji je prvi otkrio da su Amerikanci blokirali izraelsku prodaju modifikovanih "f-16" Hrvatskoj, na tom portalu je objavio da je američki ministar odbrane u ostavci, Džejms Matis, odbio zahtev Izraela i njegovog premijera Benjamina Netanijahua, da SAD malo "omekša" oko prodaje izraelskih aviona Hrvatskoj.

Bernardić: Ako ne kupimo avione, ministar da podnese ostavku

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP), najveće opozicione stranke u Hrvatskoj, Davor Bernardić izjavio je danas da bi ministar odbrane Damir Krstičević morao da povuče "častan i vojnički potez" i da podnese ostavku u slučaju da ne dođe do kupovine 12 borbenih aviona "f-16 barak" od Izraela. On je danas na stranačkom skupu ocenio i da će, "ako taj posao propadne, to biti jedna velika međunarodna blamaža za Hrvatsku." prenosi HINA.

Netanijahu je planirao da zove šefa Lokida Martina, ali je odustao jer je shvatio da je to uzaludno.

"Izraelski zvaničnik je rekao da je Netanijahu zvao Matisa pre dve sedmice, pre nego što je ovaj dao ostavku, i pitao ga da ublaži američke uslove za prodaju", piše Ravid i dodaje kako ga je Matis odbio.

"Iz razloga koje ne razumem u potpunosti, Amerikanci su pooštrili svoje uslove, a mi smo krivo procenili njihovu poziciju u dogovoru. Praktički, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku", citira Ravid neimenovanog izraelskog zvaničnika.

On je dodao da Izrael nema drugog izbora "nego da se izvini Hrvatskoj jer je posao propao".

Amerikanci nemaju nameru da popuste i dozvole da Izrael proda Hrvatskoj modifikovane "f-16 barak".

Svaku izraelsku prodaju američke vojne opreme trećim stranama mora prvo odobriti SAD.

Na HRT-u srpski umesto hrvatskih "migova"

Amerikanci bi, po svemu sudeći, dozvolili prodaju "f-16" u originalnom stanju, s izvornom opremom starom 30 godina što je Hrvatskoj neprihvatljivo.

Kolinda: "Kupila bih i ja mercedes, ali..."

Nakon što su i izraelski izvori potvrdili da je posao kupovine borbenih aviona mrtav, nameće se pitanje odgovornosti ministra obrane Damira Krstičevića, prenose mediji u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane se još nije oglasilo povodom najnovije situacije, a učiniće to, kako se navodi, kad dobiju zvanično obaveštenje od Izraela.

Povezano

Sve vesti