Beta

Tači optužio:Iza "Oka naroda" stoje Kurti, Ramabaja...

Autor:

Predsednik tzv. Kosova, Hašim Tači, danas je u sudu izjavio da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurtij, šef poslaničke grupe tog pokreta Glauk Konjufcu i optuženi Sadri Ramabaju stoje iza organizacije "Oko naroda".

0
A- A A+

hašim tači Foto: Mondo/Goran Sivački

Organizacija "Oko naroda" tereti se da je planirala ubistva najviših zvaničnika Kosova. Njeni članovi su otkriveni i uhapšeni nakon atentata na prištinskog advokata i poznatog političara iz vremena SFRJ, Azema Vlasija.

Tači je tokom dela svedočenja koje je bilo otvoreno za javnost rekao da je o postojanju organizacije bio obavešten nekoliko dana pre atentata na Vlasija od strane organa bezbednosti.

Albanski teroristi objavili spisak za likvidacije

"Iza ove kriminalne organizacije kako sam informisan stoje Aljbin Kurti, Glauf Konjufca i Sadri Ramabaja. Ja podržavam njihovo maksimalno kažnjavanje, jer se radi o ljudi koji predstavljaju pretnju i moguće su ubice nevinih ljudi", kazao je Tači.

On je nekoliko puta tokom suđenja tražio da se ročište zatvori za javnost kako bi "mogao da govori i o nekim pitanjima koja predstavljaju državnu tajnu i koja mogu doprineti dokazivanju krivice optuženih", nakon čega je javnost isključena sa ročišta.

Danas su u ovom predmetu svedočili i predsednik Skupštine Kadri Veselji, potpredsednik parlamenta Džavit Haljiti i bivši ministar pravde Hajredin Kuči.

Naredno ročište je zakazano za 25. januar sledeće godine.

U ovom predmetu su optuženi Sadri Ramabaja, Sabit Beriša, Behdžet Luža, Ragip Salova, Haljim Haljimi, Bajruš Konjuša, Ljirije Luža, Behdžet Topoljana, Avni Lumnica i Murat Jašari.

Oni su optuženi za krivično delo osveta, nasilje, priprema terorističkih akta protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

Organizacija "Oko naroda" je preuzela odgovornost za atentat na Azema Vlasija, a tokom istrage kod njih su pronađeni spiskovi osoba za likvidaciju, među kojima su bili i Tači, Veselji, Kuči, Haljiti, tadašnji premijer Isa Mustafa i druge osobe.

Povezano

Sve vesti