Tanjug

Potvrda o državljanstvu:Nema više od šaltera do šaltera

Autor:

Lepa vest pred kraj godine. Nakon što su papirni izvodi iz matične knjige rođenih otišli u istoriju, sada ista sudbina čeka i papirne potvrde o državljanstvu.

2
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Goran Sivački ilustracija

 U skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije, prvi put je uspostavljena jedinstvena evidencija o državljanima Srbije u elektronskom obliku, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu.

Kako se navodi, "ovo znači da građani više neće morati da budu kuriri koji nose uverenje o državljanstvu sa jednog na drugi šalter, već ć e ova elektronska evidencija biti dostupna svim službenicima državne uprave i lokalne samouprave".

Nova, jedinstvena elektronska evidencija o državljanima Republike Srbije četvrta je knjiga u okviru Centralnog sistema matičnih knjiga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz one o rođenim, venčanim i umrlim, i predstavlja jedan od najzahtevnijih poslova u okviru projekta digitalizacije javne uprave, odnosno uspostavljanja elektronskih evidencija sa podacima gra?ana u okviru sistema elektronske uprave u Srbiji.

Papirni izvodi iz matičnih knjiga idu u istoriju

"Zahvaljujući timskom radu Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kabineta predsednice Vlade, a uz tehni?ku asistenciju Kancelarije za IT i eUpravu, konačno je uspostavljena i ova elektronska evidencija. Podaci iz elektronske evidencije državljana su dostupni i kroz korišćenje informacionog sistema za razmenu podataka po službenoj dužnosti (eZUP), tako da će sve institucije koje koriste ovaj informacioni sistem, u skladu sa odobrenim pravima, moći da pristupaju podacima o državljanima na teritoriji cele Srbije", direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

On je dodao da su izdate Instrukcije jedinicama lokalne samouprave u vezi s prenosom podataka s jasnim rokovima za završetak posla.

Povezano

Sve vesti