Beta

Šta bi bilo da mi isto uradimo sa Republikom Srpskom?

Autor:

Šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da najava ukidanja granice između Kosova i Metohije i Albanije ugrožava regionalnu stabilnost i prava Srba u južnoj pokrajine.

Šta bi bilo da mi isto uradimo sa Republikom Srpskom? Foto: Tanjug/Tanja Valič


Stefanović je nakon sednice Biroa koja je održana u zgradi Predsedništva kazao da su ovakve najave u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i narušavaju ne samo stabilnost dela naše teritorije, već i čitavu regionalnu stabilnost.

On je kazao da posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

Stefanović je dodao da Srbija, na ozbiljan i odgovoran način, traži od Evrope i sveta da reaguju i spreče dalje ugrožavanje stabilnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

"Šta bi sad mi trebali da radimo? Ako bi se ponašali na isti način, to bi značilo da bi trebali da isto uradimo sa Republikom Srpskom. Onda se postavlja pitanje kako bi svet reagovao? Da li možete da zamislite da bi svi onda ćutali? Dakle mi samo upozoravamo na ponašanje koje je potpuno suprotno Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i koje ne utiče ni na koji način da se regionalna stabilnost poveća, već naprotiv, da se naruši", kazao je Stefanović, a prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stefanović je kazao da je na današnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na kojoj je posebno razmatrana aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji, donet i zaključak da je potrebno da se pojača i osnaži kontraobaveštajna delatnost svih službi bezbednosti na teritoriji Srbije.

"Jedna od tema sastanka bila je i zaštita od eventualnog terorističkog delovanja, ali i od svake vrste obaveštajnog delovanja koje može da naruši bezbednost naše zemlje i svih njenih građana. Želimo, takođe, da u periodu kada se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tokom proslave novogodišnjih i božićnih praznika, naše službe bezbednosti aktivno deluju i da ne dozvole da bilo ko ugrozi bezbednost našeg stanovništva ili naše zemlje", kazao je on.

Sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti prisustvovali su, između ostalog, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Povezano

Sve vesti