Pre polaska na doček, razmislite o alkoholu, kaznama…

Autor:

Ako možete večeras nemojte koristiti sopstveni prevoz

2
A- A A+
alkohol, alkotest, vozač Foto: mondo.rs

Doček Nove godine je noć kad se najviše popije alkohola tokom jedne večeri u jednoj godini. Zbog toga posebno savetujemo vozačima da je najbolje da večeras na slavlje krenu gradskim prevozom, taksijem i nekim drugim prevozom.

Poseban apel idem mladima i njihovim roditeljima.

"Ako već niste do sada popričali sa vašim detetom, molim Vas dragi roditelji, popričajte kako će dete da se vrati sa dočeka. Ako ne ide svojim automobilom pitajte ga s kim će se vratiti i postoji li rezerveni plan - šta ako se dugar napije ili ukoliko nema prevoza. Ne smete dozvoliti da se vaše dete vraća pijano kući ili sa pijanim vozačem", rekao je Okanović za RTS.

Kada sednete pijani za volanom ili pod dejstvom narkotika, svaka tačka je crna tačka, ističe Okanović.

zakon, saobraćaj, ilustracije Foto: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

S obzirom da je ovogodišnjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, dozvoljeni nivo alkohola u krvi snižen sa 0,3 na 0,2 promila, sada je dovoljno da popijete i jedno piće da pređete granicu i dobijete najnižu kaznu od 10.000 dinara.

Evo i ostalih stepena alkohola u krvi i kazni:

Srednja alkoholisanost: 0,51 – 0,80. Kazna 10.000 – 20.000 dinara, 6 kaznenih poena i minimum 3 meseca zabrane upravljanja.

Visoka alkoholisanost: 0,81 – 1,2. Kazna od 20.000 – 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana, 8 kaznenih poena i minimum 4 meseca zabrane upravljanja.

Teška alkoholisanost: 1,21 – 1,6. Kazna od 100.000 – 120.000 dinara ili minimum 15 dana zatvora, 9 kaznenih poena i minimum 8 meseci zabrane upravljanja.

Veoma teška alkoholisanost: 1,61 – 2,0. Kazna od 100.000 – 120.000 dinara ili najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena i minimum 8 meseci zabrane upravljanja

Potpuna alkoholisanost: više od 2 promila. Zatvor u trajanju od 30 – 60 dana ili rad u javnom interesu od 240 – 360 sati, 15 kaznenih poena i najmanje 9 meseci zabrane upravljanja. Upravljanje vozilom u ovom stanju se automatski smatra nasilničkom vožnjom.

Zakon propisuje i kazne ako pijani izazove saobraćajnu nezgodu. Kazne su tada daleko strože, a izazivanje saobraćajne nezgode povlači i krivičnu odgovornost u zavisnosti od posledica slučaja.

Bitno je napomenuti da vozači sa probnom dozvolom, ali ni njihovi pratioci ne smeju popiti kap alkohola.

Tokom proslave Nove godine pojedinci mogu preterati sa jelom, što može imati isti efekat na organizam kao pijanstvo.

Zbog svega ovoga apelujemo da večeras ne koristite sopstveni prevoz.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubriciMONDO Auto, kao i na našimFacebookiInstagram stranicama.

Povezano

Sve vesti